– Det svenska valet är robust, manuellt och decentraliserat. Det är svårt att påverka valresultatet. Däremot så ser vi att det finns aktörer som vill och har kapacitet att påverka förtroendet för valresultatet, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.
Enligt rapporter från myndigheter inträffade inga koordinerade påverkansattacker mot de svenska valen hösten 2018. Däremot spreds, och sprids i viss mån fortfarande, en del felaktiga rykten om valfusk. Bland annat om att när Valmyndighetens webbsida kraschade under valkvällen på grund av en överbelastningsattack så var det i själva verket myndigheten själv som ville påverka valutgången.
Startar särskild webbsida
Men det begås fel och försök till fusk i enstaka fall i svenska val och för att undvika att felaktiga rykten uppstår kommer myndigheten inför höstens val att ha en särskild webbsida som ska fungera som en faktagranskare.
Valmyndigheten har även fått extra pengar från MSB för att jobba med skyddet av valet. Myndigheten gör även en större satsning på utbildning.
– Med risken att kunna sprida rykten och desinformation kräver det att vi i valadministrationen arbetar mer standardiserat än vi gjort förut. Det ställer krav på att vi tillhandahåller kommunikationsmaterial till valen 2022 som kommunerna kan använda, säger Anna Nyqvist.
Ny myndighet
Nytt inför höstens val är också nya Myndigheten för psykologiskt försvar – en expertmyndighet vars roll är att upptäcka, hantera och samordna andra myndigheter kring eventuella påverkansförsök från främmande makt. Mikael Tofvesson är chef för den operativa avdelningen:
– Det har verkligen skett en upprustning bland alla ansvariga aktörer för att skydda valet. Samtidigt har också medvetenheten hos allmänheten blivit större om att det existerar valpåverkan.
Ändrar metoder
Angripare söker nya vägar för att påverka förtroendet för val, något som blev tydligt i det amerikanska valet menar Mikael Tofvesson.
– Vi har kunnat se att man har minskat den egna produktionen av desinformation och försöker istället identifiera och förstärka desinformation som produceras av den egna befolkningen, säger han.
FAKTA: HELT NY MYNDIGHET
Valmyndigheten är den myndighet som ansvarar centralt för genomförandet av val och landsomfattande folkomröstningar.
Myndigheten för psykologiskt försvar är en ny myndighet från och med årskiftet. Den ska ha i uppgift att dels leda arbetet med att samordna och utveckla myndigheters och andra aktörers verksamhet inom Sveriges psykologiska försvar, dels lämna stöd till sådan verksamhet. Myndigheten ska också bidra direkt till att stärka befolkningens motståndskraft när det gäller det psykologiska försvaret. Myndigheten ska ha dessa uppgifter i fred, vid höjd beredskap och då ytterst i krig.
Källor: val.se och msb.se