Foto: Scanpix.

Myndigheter vill se snålare riksdagspensioner

Uppdaterad
Publicerad

I vintras enades riksdagen om att skärpa villkoren för riksdagspolitikernas generösa pensionsavtal. Men flera myndigheter och organisationer hade velat se ännu strängare regler.

Tidigare har riksdagsledamöter kunnat få hundratusentals kronor om året i inkomstgaranti efter att ha lämnat riksdagen. Redan från 50 års ålder har man kunnat få den här riksdagspensionen, trots att det ibland varit långt kvar till den riktiga pensionen.

I vintras enades riksdagspartierna om att skärpa till reglerna. Från valet 2014 ska man bara kunna få ersättning två år, med en möjlig förlängning på ett år. Men reglerna ska gälla nyvalda politiker, medan de som sitter i riksdagen idag får behålla sina gamla villkor. Det ska också bli lättare att bli av med ersättningen om man inte aktivt visar att man söker ett nytt jobb.

SVT granskar politikers pensioner

Flera partier ville se strängare regler – och nu får de medhåll av några tunga myndigheter. Det framgår av de remissvar till förslaget som kommit in.

Arbetsförmedlingen redo att ta emot

Riksrevisionen skriver att de nya reglerna borde kunna gälla även riksdagsledamöter som lämnar riksdagen 2014 och inte bara de nyvalda. Egentligen tycker man att alla ledamöter borde kunna omfattas.

Statsrådsarvodesnämnden vill se tydligare regler för när och hur en expolitiker kan bli av med sin ersättning eller få den minskad på grund av annan inkomst eller för att man inte söker jobb aktivt.

Arbetsförmedlingen påpekar att politikerna istället hade kunnat gå till dem och få samma stöd i sitt jobbsökande som resten av folket.

Bland fackförbunden har LO och TCO inga åsikter i frågan – men Saco tycker att expolitikerna kunde ha samma villkor som vanliga anställda.

– Det är inte förvånande. Det finns ingen förståelse alls i det svenska samhället för att vi riksdagsledamöter ska behålla de här guldkantade pensionerna, säger Anders W Jonsson (C), gruppledare i riksdagen.

Oenighet bland partierna

Det var småpartierna som drev frågan, medan Socialdemokraterna och Moderaterna höll emot. Men pensionsfrågan skapar oenighet också i de stora partierna. Den förre socialdemokratiske ledamoten Sven Britton har riktat hård kritik mot att inte alla ledamöter omfattas utan bara nyvalda. Och moderaterna Carl-Oskar Bohlin och Hanif Bali har skrivit ett eget remissvar om att även tidigare ledamöter borde få välja det nya pensionssystemet.

– Vi avskaffar ju det gamla pensionssystemet för att det är orimligt och sticker folk i ögonen. Jag vill inte stå i en valstuga och säga att jag tillhör det orimliga systemet, så jag vill kunna välja det nya istället, säger Hanif Bali (M).

Samtidigt fortsätter före detta politiker att kosta pengar. Förra året betalades nästan 35 miljoner kronor, inklusive sociala avgifter, ut i inkomstgaranti till före detta riksdagspolitiker.

Och även om många accepterar nya regler så finns det ledamöter som helst inte rör sina egna villkor.

– Det är klart, visst finns det vissa som ser att de snart kommer att sluta med politiken, och ser möjligheten att få den här typen av guldkantad pension. Men de allra flesta är jätteupprörda över det här systemet, säger Anders W Jonsson (C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar politikers pensioner

Mer i ämnet