Namnen på väg att ta slut – snart blir orkanerna rena grekiskan

Uppdaterad
Publicerad

Beta, epsilon eller psi – för första gången sedan 2005 har det stormat så mycket att Meteorologiska världsorganisationen håller på att få slut på bokstäver i alfabetet. Därmed kan säsongens sista orkaner bli rena grekiskan.

Vi är mitt uppe i orkansäsongen – men redan nu håller namnen på att ta slut. Det är Meteorologiska världsorganisationen, WMO, som långt i förväg bestämmer namnen baserat på vilken bokstav det är i ordningen samt var i världen ovädret uppstår.

Namnen ska vara bekanta för befolkningen i de länder som riskerar att påverkas – men det finns alltså bara ett begränsat antal namn. Nästa storm kommer att heta Wilfred och sedan får man gå över till det grekiska alfabetet. Därmed kommer stormarna att heta exempelvis Alpha 2020 eller Beta 2020 (årtalet läggs till efter bokstaven).

Nästa storm kommer döpas till Wilfred – därefter är namnen i det romanska alfabetet slut för den här säsongen.

Då gör Epsilon entré

Senaste gången listan ”tog slut” var 2005. Det var en ovanligt aktiv säsong då bland annat Katrina drog in över New Orleans. Så när är det dags för orkanen epsilon att slå till?

– Vi har ett bra tag kvar på orkansäsongen och om det bildas sex stormar till ja då gör Epsilon entré, säger SVT Nyheters meteorolog Maria Augutis.

Vilket är det märkligaste namnet på en orkan du har sett?

– Det finns ett helt gäng. Vad sägs om Beulah, FiFi eller Hortense? Och vi får inte glömma bort Georges (som uttalas Zhorzh) från 1998.

Kan olika orkaner få samma namn?

– Ja, eftersom antalet namn är begränsat så kan samma namn användas gång på gång. Men namnet på särskilt förödande oväder brukar strykas, som till exempel Katrina, Andrew och Matthew.

När namnen tar slut övergår WMO till det grekiska alfabetet.

Har bara hänt en gång förut

Hur är orkanläget just nu?

– Sally drog in över Alabama som en kategori 2 orkan (har nu nedgraderats reds. anm.) och längre österut virvlar stormen Paulette. Men inte nog med det, just nu finns det tre andra tropiska oväder över Atlanten – Rene, Teddy och Vicky, säger Maria Augutis och fortsätter:

– Enligt Orkancentret NHC har det bara hänt en gång tidigare att fem oväder av denna typ formas samtidigt i Atlanten, det var 1971.

Kan man dra några slutsatser av det här?

– Det här har varit en ovanligt aktiv säsong med fler stormar än vanligt och det beror delvis på att havsvattnet är ovanligt varmt, mycket varmare än vad som är normalt i delar av både Atlanten och Mexikanska golfen.

– Det varma vattnet fungerar som bränsle för de kraftiga stormarna och forskningen visar att orkaner kommer att fortsätta bli kraftigare i framtiden på grund av den stigande havstemperaturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.