”Jag hoppas att verkligen att folk kommer att anmäla sig”, säger Haval van Drumpt, vd på Tre, om den nya satsningen som ska ge anställda med rätt kompetenser tjänstledigt med lön om de tar extrapass inom vården. TH arkivbild. Foto: Per Nilsson/SVT / Tomas Oneborg/SvD/TT

Näringslivet ska vaska fram inhoppare till vården – bland sin egen personal

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin pressar sjukvården och i flera regioner är läget mycket kritiskt. Nu erbjuder storföretagen SAS, Saab och Tre alla anställda med rätt vårderfarenhet tjänstledigt med lön om de tar extrapass inom vården.

Flera stora arbetsgivare har idag uppmanat alla anställda som har erfarenhet av anestesi- och intensivvård, att bli inhoppsvikarier på sjukhusen, samtidigt som de har bibehållen lön från sin arbetsgivare.

SAS, Saab och mobiloperatören Tre är några av företagen som nu uppmanar sina anställda att hoppa in och avlasta vården.

– Tidigt imorse fick jag frågan om vi kan göra en inventering hos oss och hitta personer med rätt bakgrund som kan avlasta vården, säger Haval van Drumpt, vd på Tre.

Under dagen idag har samtliga anställda på Tre informerats om att möjligheten nu finns att jobba extra inom vården för den som har rätt erfarenheter.

”Unik chans att göra en insats”

Initiativet går under vinjetten Beredskapslyftet och kommer ifrån rekryteringsbolaget Novare som tidigare under coronavåren fick 300 permitterade SAS-anställda att snabbutbilda sig och ta jobb inom vården.

– Om vi bara får en medarbetare som går ut och avlastar en sjuksköterska på ett pass, så är jag jättenöjd. Men jag har ingen aning om det är tio, femtio eller hundra som kommer att anmäla sig. Men det här är en unik chans att göra en insats för regionen. Jag tycker att vi har en skyldighet att agera, säger Fredrik Hillelson, vd på rekryteringsbolaget Novare.

Initiativet gäller än så länge bara i region Stockholm, och det är regionen som bestämmer vilka som kommer att erbjudas inhopp. Företaget Tre har i dagsläget ingen aning om hur många av deras anställda som kommer att nappa på förslaget.

– Jag hoppas att verkligen att folk kommer att anmäla sig. Vi är ungefär 1500 anställda. Jag hoppas att vi har folk med rätt kompetens som kan rycka in och hjälpa till, säger Haval van Drumpt, vd på Tre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.