Från höger näringsminister Mikael Damberg (S) och Elisabeth Svantesson (M). Foto: SVT

Näringsminister Damberg (S) försvarar extratjänsterna

Publicerad

Regeringen har storsatsat på extratjänster men på arbetsmarknaden arbetar endast 509 nyanlända på en extratjänst. Näringsminister Mikael Damberg försvarar extratjänsterna trots de låga siffrorna.

– Vi har en offensiv plan för att bygga ut det här och i höst kommer nya stimulanspengar till kommunerna, sa näringslivsminister Mikael Damberg i SVT Aktuellt på torsdagen.

Sju månader har gått sedan regeringen utvidgade reformen med extratjänster för att få nyanlända in på arbetsmarknaden. Extratjänster är jobb inom välfärdssektorn som finansieras helt av staten.

Regeringen står fast vid satsningen

Näringsminister Mikael Damberg (S) säger i SVT Aktuellt att regeringen inte är nöjda men att man ändå står fast vid satsningen.

– Det räcker inte men att ta bort den här insatsen som bevisligen ger effekt för de här grupperna, är dålig politik.Vi vill ha större numerär, vi vill ha fler människor som är glada att gå till jobbet.

LÄS MER: Få extratjänster till nyanlända

För att den hittills tröga reformen ska få fart ska ytterligare pengar fördelas till kommunerna.

– Vi har en offensiv plan för att bygga ut det här och i höst kommer nya stimulanspengar till kommunerna, så att fler hoppar på det här tåget. Vi måste se till att få det på plats, säger Mikael Damberg.

Moderaterna vill se ”riktiga” jobb

Elisabeth Svantesson (M) däremot ställer sig kritisk till extratjänsterna. Hon vill att de ska bort.

– Det här är subventionerade anställningar under ett år – det behövs ju riktiga jobb.

Åtgärden fungerar inte menar hon.

– Vi har 176.000 utrikesfödde som är arbetslösa och 500 som har en extratjänst, så det här är en åtgärd som inte fungerar. Det krävs bredare och skarpare former för att fler ska komma i jobb.

LÄS MER: Finansministern kräver fler extratjänster

Överens om utbildning

Även om det råder meningsskiljaktigheter mellan de två politikerna anser både Moderaterna och Socialdemokraterna att utbildning är centralt för att minska arbetslösheten.

– Det är brist inom många yrkeskategorier i dag och då gäller det utbilda till de nya jobben, säger Mikael Damberg (S).

– Det finns ingen skiljelinje när det gäller utbildning. Det är helt uppenbart att fler måste utbilda sig, säger Elisabeth Svantesson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.