Foto: Scanpix

Nässpray lösning för spruträdda

Publicerad

Vacciner i nya former skulle vara använbart vid pandemier – och en välkommen nyhet för sprutfobiker.

Att vaccinera sig vid en stor pandemi genom att dricka eller använda en nässpray kan bli verklighet inom några år. Just nu pågår ett forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin där man tar fram vaccin som ska tas upp genom slemhinnorna.

Det finns få vaccin i dag som är annat än i sprutform därför att vaccin i annan form är svår att få fram. Men nu hoppas forskarna på Sahlgrenska akademin ha hittat en lösning. Genom att kombinera nanoteknik, alltså små partiklar, med immunförstärkare för att få ett bättre gensvar från kroppen så ska vaccinet kunna tas upp via slemhinnorna.

– Vaccinen är svåra därför att man måste använda sig av väldigt starka immunförstärkare och det är dessa vi är specialiserade på att ta fram. Syftet är att göra partiklar som har stark immunförstärkande effekt, säger Nils Lycke som är professor i immunlogi. 

Lätt att distribuera

Nils Lycke har tillsammans med sin grupp på Sahlgrenska akademin forskat på två nya sätt för att kunna ge vaccin. Antingen i drickbar form eller via näsan som en nässpray. Vaccin som tas som spray finns på marknaden redan i dag, men forskarna på Sahlgrenska menar att en starkt ökad tillgänglighet av vaccinet skulle vara extra användbart vid till exempel en hotande pandemi.

– Fördelen är att du inte behöver ha väldigt utbildad personal och du lätt kan distribuera det och ta det under enkla former när många behöver ett vaccin, säger Nils Lycke. 

Ett influensavaccin skulle alltså vara ett område där den nya metoden kan fungera. Men även vaccin för barnsjukdomar är forskarna intresserade av, även om dom tror att det dröjer några år innan vaccinet kan finnas att prova.

– Vi tror säkert det tar fem år innan man kan gå in i en klinisk prövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.