– Vi har nu en situation som vi hade förra veckan, där det börjar se ut som en brant kurva uppåt. Vi trodde då att vi skulle se en riktigt brant uppgång – det har vi inte sett än, säger Tegnell.
– Tittar man över senaste månaden är det fortfarande en relativt flack kurva, men nu har vi en uppgång. Jag tror att vi ska ta det som en påminnelse om hur viktigt det är att vi håller fast vid det grundläggande – att inte gå till jobbet när man är sjuk och absolut inte besöka sina äldre anhöriga.
”De flesta kommer tillfriskna”
Fortfarande dominerar de äldre grupperna bland de som fått sjukhusvård för covid-19.
– Det är en olycklig utveckling. Vi får också signaler från ganska många äldreboenden om att man börjar se fall där, säger Tegnell.
393 personer vårdas, eller har vårdats, på intensivvårdsavdelning i landet. Dessa är betydligt yngre än de som avlider, och majoriteten är män.
– I den här gruppen har man visserligen en ganska lång och jobbig intensivvård framför sig, men de allra flesta kommer tillfriskna.
Viktigt med kvalitetskontroller
Socialstyrelsen uppger att en majoritet av landets regioner rapporterar ”måttlig till kritisk” påverkan på tillgången till förbrukningsmateriel – framför allt skyddsutrustning.
– På Socialstyrelsen och inköpscentralen fortsätter vi att försöka möta stödbegäran från regionerna snabbt, med tillägget att det är efter genomförda leverans- och kvalitetskontroller, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef.
– Det verkar finnas någon missuppfattning att det som kommer in ska gå ut snabbt utan att kvalitetssäkras, och det är absolut inte någonting vi arbetar med. Det är jätteviktigt med leverans- och kvalitetskontroller så vi inte hamnar i samma situation som vissa andra länder.