En person iklädd en orange, rynkig blus med puffärmar, står i studiomiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ministern om stödinsatserna. Foto: SVT

Nära var tionde pojke underkänd i svenska

Uppdaterad
Publicerad

94 procent av eleverna i nian får godkänt i svenska, visar resultaten från de nationella proven 2023/2024 som presenteras av Skolverket i dag.

SVT har granskat statistik från Skolverket för de nationella provresultaten i nionde klass, som visat att sedan 2014 har totalt 61 000 elever fått underkänt i läsförståelse. Läsförståelse är ett delmoment i provet svenska.

För elever i årskurs 6 ligger andelen underkända i svenska på 8 procent. Skolminister Lotta Edholm (L) ser allvarligt på läskrisen och betonar att det är viktigt med stöd tidigt.

Läskrisen

– Det är väldigt få elever i dag som får särskilt stöd i lågstadiet. Nästan allt särskilt stöd sätts in i årskurs 9. I Finland får 25 procent av lågstadieeleverna särskilt stöd. Direkt när man ser att eleverna har problem att läsa sätter man in särskilt stöd, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Flest klarar engelskan

Engelska är det prov som niorna klarar sig bäst i. Bland både flickor och pojkar får mer än 97 procent av eleverna godkänt. Det ämne där flest nior får underkänt i, 15 procent, är matematik.

Elever på fristående skolor har en högre andel godkända elever i samtliga ämnen. I årskurs nio gick var femte elev i en fristående skola.

Samma gäller för elever med föräldrar som har en längre utbildning. Gruppen elever som är födda utomlands, och särskilt om de invandrat efter ordinarie skolstart, har generellt lägre andel godkända.

De nationella proven görs i årskurs 3, 6 och 9. Proven är obligatoriska och är tänkta att vara ett stöd för lärare att ge rättvisa betyg. Vårterminen 2024 deltog 366 000 elever.

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läskrisen

Mer i ämnet