Foto: TT

Nationell trygghetsrapport från Brå släpps i dag

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor känner sig fortfarande mer otrygga än män, och har något lägre förtroende för domstolar och åklagare. Det visar årets nationella trygghetsrapport från Brå.

Under 2016 kände 30 procent av kvinnorna som svarade på frågor i Brå:s årliga trygghetsrapport att det var otryggt att röra sig utomhus i sitt bostadsområde.

I årets rapport som släpptes på tisdagen kan man se att otryggheten är ungefär lika hög, och att skillnaderna mellan kvinnor och män är mycket stor. Kvinnor känner sig i mycket högre utsträckning otrygga när de går ut i sitt bostadsområde än vad män gör.

Rapporten visar att kvinnor mellan 16 och 19 år samt kvinnor i åldrarna 75 till 79 år är de som känner sig allra otryggast.

Oro över brottslighet

De senaste åren svarar allt fler personer att de är oroliga för att bli utsatta för brott. Till exempel har oron över att bli misshandlad eller överfallen ökat.

Framförallt kvinnor har svarat att de blivit allt mer oroliga över att bli misshandlade eller överfallna.

Sämre förtroende för rättsväsendet

Under 2015 ökade förtroendet för rättsväsendet och polisen något, men kurvan har nu gått ner. Andelen med lågt förtroende för rättsväsendet ligger på knappt 20 procent, jämfört med 2015 då siffran låg på drygt 10 procent.

Kvinnor har i större utsträckning än män stort förtroende för polis och rättsväsende, men i något lägre utsträckning förtroende för domstolar och åklagare.

12.000 får frågor

Omkring 12.000 personer intervjuas varje år av Brå och får svara på frågor bland annat om trygghet, utsatthet för brott och förtroende för rättsväsendet. I år har undersökningen genomförts mellan januari och april förra året, alltså innan både #MeToo-rörelsen och terrordådet på Drottninggatan.

Undersökningen finns till för att studera bland annat brottsutvecklingen i Sverige.

Årets rapport sammanfattas med att förtroendet för rättsväsendet sjunker, att allt fler känner sig otrygga och att skillnaden mellan kvinnor och män fortsatt är stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.