Foto: Thomas Fehrm, SVT Design.

Nato – så tycker partierna

Publicerad

Medlemskap i Nato har seglat upp som en het politisk fråga. Bakgrunden är att både Centerpartiet och Kristdemokraterna svängt och nu säger ja till ett svenskt medlemskap. Men många är emot. SVT Nyheter listar samtliga riksdagspartiers inställning i frågan.

Decemberöverenskommelsen och flyktingfrågan har skuggat de flesta andra politiska frågor under hösten. Men i bakgrunden har också försvarsfrågan bubblat allt starkare. Inte minst med tanke på Rysslands militära upptrappning har frågan om ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato blivit högst aktuell.

De säger ja

Moderaterna

Moderaterna är för ett svenskt Nato-medlemskap, om det finns ett brett stöd i opinionen och bland de andra partierna. Partiet menar att Sverige i praktiken redan lämnat alliansfriheten. Även om Sverige tar ett stort ansvar och har fördjupat samarbete med Nato och USA så saknar vi fördelen av den bindande säkerhetsgaranti som kommer med ett medlemskap, menar man.

Folkpartiet

Folkpartiet är en tydlig förespråkare för ett svenskt Nato-medlemskap. I en säkerhetspolitisk rapport förra året så föreslog partiet att Sverige ska bli medlem redan innan valet 2018.

Centerpartiet

Centerpartiet vill att Sverige, i bred politisk samsyn, ska söka medlemskap i Nato. Det beslutet fattades på partiets stämma i slutet av september.

Historiskt har Centerpartiet varit ett av de partier som allra starkast förespråkat den svenska alliansfriheten, därför uppfattades beslutet på stämman som ett historiskt beslut för partiet.

Kristdemokraterna

Den brutna Decemberöverenskommelsen tog det mesta av uppmärksamheten under Kristdemokraternas riksting i början av oktober. Men samtidigt beslutade också rikstinget att partiet nu fullt ut ska jobba för en Nato-anslutning.

Så sent som 2013 beslutade KD att nöja sig med att arbeta för att utreda konsekvenserna av ett Natomedlemskap. Dessförinnan har partiet sagt nej till Nato.

Kristdemokraterna blev det fjärde borgerliga partiet att säga ja till ett Nato-medlemskap, därmed finns nu en enighet inom Alliansen om att gå med i Nato.

De säger nej

Socialdemokraterna

Partiet har hittills sagt nej till att söka medlemskap i Nato. ”Den militära alliansfriheten ska vara en viktig del av den svenska utrikes och säkerhetspolitiken”, skriver partiet på sin hemsida. 

Det har också funnits spekulationer om att partiet kan vara redo att diskutera ett medlemskap, inte minst efter årets regeringsförklaring där en mening om Nato-medlemskap från året före strukits. Meningen ”Sverige ska inte söka medlemskap i Nato” fanns med i Stefan Löfvens regeringsförklaring år 2014, men 2015 hade den strukits. Efter det har dock Löfven förtydligat att partiet fortsatt är emot ett Nato-medlemskap.

Miljöpartiet

Miljöpartiet anser att Sverige ska förbli militärt alliansfritt och säger nej till medlemskap i Nato.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet säger nej till ett svenskt medlemskap i Nato. Partiet menar att ett medlemskap skulle minska Sveriges handlingsutrymme i utrikespolitiken. ”Det finns många fall då Sverige bör hjälpa till militärt i omvärlden, men ett Natomedlemskap innebär att vi kan tvingas in i krig och konflikter som vi vill stå fria från”, skrev partiledaren Jonas Sjöstedt i en debattartikel förra året.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna motsätter sig ett svenskt Nato-medlemskap. istället vill man se ett utökat samarbete i Norden. Men även om Sverigedemokraterna som parti är emot ett svenskt medlemskap så tyder opinionsmätningar på att partiets väljare är för. I en mätning från Sifo/SvD i september uppgav 54 procent av de tillfrågade att de var för att gå med i Nato.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.