Nattsvart för småhustillverkarna – branschorganisation befarar konkurser

Uppdaterad
Publicerad

Husmarknaden har tvärnitat och flera stora hustillverkare har tvingats varsla när försäljningen uteblivit. Branschorganisationen Trä- och möbelföretagen spår att 2023 blir ännu värre och räknar med att en fjärdedel av alla anställda kommer att varslas.

– Man kan säga att det är en perfekt storm, säger vd David Johnsson.

För den som vill köpa ett nybyggt hus är det inte många kurvor som pekar åt rätt håll. Hög inflation, stigande räntor, höga energipriser och kriget i Ukraina gör att många tvekar inför husköpet.

Det har gjort att marknaden för de företag som säljer småhus mattats av. David Johnson, vd på branschorganisationen Trä- och möbelföretagen, TMF, beskriver läget för branschen som ”nattsvart”. 

– Det är lika allvarligt som under finanskrisen 2008. Vi befarar att det kommer att leda till konkurser, framför allt bland de mindre företagen, säger han. 

Var fjärde kan varslas

SVT har pratat med fem av Sveriges största småhustillverkare, och de har alla sett en lägre orderingång. Företaget Obos varslade senast i måndags 200 anställda. 

– Vi halverar produktionstakten i våra fabriker och därför har vi tyvärr tvingats varsla medarbetare – nästan en tredjedel av vår personalstyrka, säger Obos Sveriges vd Joakim Henriksson. 

Enligt TMF har 10 procent av branschens anställda varslats under andra halvan av 2022. De spår dessutom att ytterligare 25 procent kommer att varslas under 2023. 

– Det säljs alldeles för få hus för att företagen ska ha någonting att göra. Det gäller hela bostadsbranschen, säger TMF:s David Johnsson.

Flerbostadshus också påverkade

Enligt Boverkets prognos kommer bostadsbyggandet att minska under 2023, både vad gäller småhus och flerbostadshus. Totalt tror man att det kommer att byggas 33 000 bostäder 2023, jämfört med 59 000 år 2022. 

Samtidigt ser småhusföretagen ökade inköpskostnader. Fredrik Anheim, vd på Anebyhus, menar att ett problem är den praxis som finns i branschen med att sälja hus till fast pris – ett pris som sätts 8-12 månader innan huset levereras. 

– Det har funkat bra sen början på 2000-talet. Men nu, under pandemin och Ukrainakrisen, har vi fått kostnadsökningar på 15-20 procent. Det innebär att vi tvingas leverera hus med förlust, säger han. 

Flera av de företag SVT talat med uppger att de behövt höja priserna. 

– Vi höjde priserna särskilt under förra året då vi hade explosiva kostnadsökningar. Vi försöker sänka priset så mycket som möjligt, det finns en gräns för hur mycket konsumenten kan betala, säger Gunnar Jönsson, vd på Fiskarhedenvillan. 

Fakta småhus

Ett småhus är ett bostadshus som innehåller högst två bostadslägenheter. De kan vara fristående eller sammanbyggda i tomtgräns. Övriga bostadshus kallas för flerbostadshus.

I hela Sverige finns det omkring fem miljoner bostäder. Av dessa är cirka 42 procent småhus, 51 procent lägenheter i flerbostadshus, 5 procent specialbostäder (mestadels studentbostäder och särskilda boendeformer) och 2 procent finns i övriga hus.

Källa: Rikstermbanken, Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.