På tisdagen meddelade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att landet står inför en omfattande nedstängning som ska ske mellan skärtorsdagen och annandag påsk.
– Vi befinner oss i en ny pandemi på grund av den nya virusvarianten. Intensivvårdsplatserna fylls på igen, sade hon i samband med beskedet.
Förbundskanslern har tidigare fått kritik för landets virusstrategi. Och bara en dag efter nyheten om ytterligare nedstängningar till påsk ändrade hon sig. I ett uttalande säger Angela Merkel att nedstängningen inte är genomförbar och ber samtidigt om ursäkt för förvirringen kring restriktionerna, rapporterar Reuters.
Däremot väntar väntar en lockdown i Italien över påsk, och i Frankrike kommer ett utegångsförbud att införas lagom till högtidshelgen.
”Priset är alldeles för högt”
– Här i Belgien har man börjat öppna upp, men i fredags kom nya besked om nedstäningar, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.
Samtidigt höjs nu kritiska röster mot restriktionerna bland invånare i flera europeiska länder.
– Det är blandade åsikter i hela Europa, inte minst i Tyskland. Det har varit ganska omfattande protester mot restriktionerna. Många menar att priset är alldeles för högt. Både ekonomiskt men också när det kommer till människors välbefinnande, barn och unga har fått betala ett högt pris, säger David Boati.
– Vi har levt med det här i ett år nu, det finns en väldig trötthet.
Danmark häver restriktioner i maj
Men trots en ökad smittspridning och en tredje våg som snart verkar vara ett faktum i hela Europa, väljer vissa länder att sakta men säkert öppna upp samhället igen. I Danmark meddelar man att coronarestriktionerna kommer att hävas när alla invånare över 50 år är vaccinerade. Något som väntas ske redan i maj.
– Det finns tendenser till öppningar här och där, men jag vågar inte riktigt nämna några länder för de här reglerna ändras så snabbt. Den senaste veckan har land efter land dragit i handbromsen och backat med tanke på att smittspridningen ökar, säger David Boati.