• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arkivbild. Foto: TT

Neonatalvården pressad på flera av landets sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Läget är ansträngt på många av landets neonatalavdelningar. På grund av platsbrist har Akademiska sjukhuset i Uppsala tvingats skicka familjer som ska få barn till Finland. En rundringning som SVT Nyheter har gjort visar att även flera andra sjukhus i Sverige har platsbrist på sina neonatalavdelningar.

– Det är angeläget att snarast se över antalet neonatalplatser i hela Sverige, säger överläkare Niklas Segerdahl.

SVT Uppsala har tidigare berättat att fem familjer har skickats till Finland det senaste året för att få den neonatalvård som Akademiska sjukhuset i Uppsala inte har kunnat ge dem.

LÄS MER: Jenna tvingades föda i Finland

Senast i helgen flögs två patienter till Åbo i Finland för vård av för tidigt födda barn. En av dem var Therese Broberg från Eskilstuna. Med anledning av en graviditet med havandeskapsförgiftning och högt blodtryck fick hon först flytta mellan flera sjukhus i Sverige. När hon slutligen hamnade på Akademiska sjukhuset i Uppsala fick hon veta att neonatalavdelningen inte kunde erbjuda henne en plats.

– Jag blev väldigt ledsen, jag hade blivit runtskickad redan innan, och när man är gravid och har havandeskapsförgiftning som jag hade blir man väldigt stressad av de här situationerna, säger hon till SVT Sörmland.

Hon fick byta sjukhus på nytt – och flyga till Åbo i Finland. Förlossningen där gick bra men hon tycker att det borde gå att informera blivande föräldrar tidigare om att en sådan här förflyttning kan ske.

– Så att man kan förbereda sig och ordna barnvakt och sådant praktiskt, säger hon.

Therese Broberg med nyfödd son. Tvingades åka till Finland för att föda.

”Kapaciteten i Sverige räcker inte till”

Orsaken till att kvinnor tvingas föda i Finland är en kombination av att ett antal vårdplatser drogs in på Akademiska i fjol, samt att det råder brist på sjuksköterskor.

– Det är inte brist på sängar, kuvöser eller apparater, utan brist på personal. Vi har ett ökat födelsetal i Sverige, det har gått upp med 30 procent. Men på neonatalavdelningar resurssätter man fortfarande som man gjorde för 15 år sedan, säger Erik Normann, sektionschef för neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset.

8 av 13 är pressade

När SVT Nyheter ringer runt till 13 av landets sjukhus som erbjuder neonatalvård visar det sig att 8 av dem har platsbrist på neonatalavdelningen och att läget är pressat.

– Vi upplever att det är angeläget att snarast se över antalet neonatalplatser i hela Sverige. Födelsetalet har ökat under de senaste åren och prognoserna talar för ytterligare ökning. Inga nya platser har tillkommit i Västra Götalands Regionen trots detta, menar Niklas Segerdahl, överläkare barnmedicin på Södra Älvsborgs Sjukhus.

LÄS MER: Fler familjer tvingas åka till Finland

Även på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm upplevs läget ansträngt.

– Så ser det ut under året och särskilt under sommaren. Men det finns ett stort och mycket gott samarbete över hela landet, där man tar emot och skickar patienter till varandra, säger Svante Norgren som är temachef för barn- och kvinnosjukvård på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Vissa sjukhus klarar sig bra

Samtidigt upplever andra sjukhus ingen större press och att läget är under kontroll på neonatalavdelningarna.

LÄS MER: Edvin överlevde tack vare Akademiska

– Den här sommaren, har vi inte dragit ner på de 13 platser som vi brukar ha. Vi har även kunnat avlasta andra sjukhus. Under året har det också gått bra överlag. Men det går i vågor, ibland är det mer och ibland mindre, säger Elisabeth Myrén på Centralsjukhuset i Karlstad. 

Måste locka fler sköterskor

Erik Normann på Akademiska sjukhuset i Uppsala menar att lösningen på platsbristen ligger i att locka fler personer till att utbilda sig.

LÄS MER: Ny neonatalavdelning kan dröja tio år

– Vi måste utbilda fler sjuksköterskor och ge dem en bra arbetsmiljö. Även satsa på arbetsmiljöåtgärder på neonatalkliniker så att det ska bli drägligt för dem att jobba kvar. De som väl börjar upptäcker ju hur viktigt och värdefullt det här jobbet är.

Fakta: De 13 tillfrågade sjukhusen

Följande 8 sjukhus upplever ett ansträngt läge på sin neonatalavdelning:

Södersjukhuset

Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Norrlands Universitetssjukhus

Skånes Universitetssjukhus

Karolinska Universitetssjukhuset

Akademiska sjukhuset

Södra Älvsborgs sjukhus

Västmanlands sjukhus Västerås

Följande 5 sjukhus upplever inte ett ansträngt läge på sin neonatalavdelning:

Linköpings Universitetssjukhus

Skaraborgs Sjukhus Skövde

Centralsjukhuset Karlstad

Universitetssjukhuset Örebro

Sundvalls sjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.