2016 fick Nikki Kjellsson veta att hon har MS. Hon provade flera preparat mot smärtorna, men blev sämre och sämre.
På ett nätforum blev hon tipsad om medicinsk cannabis, men fick nej från sina läkare.
– Mitt mående dalade och jag reagerade negativt på alla preparat. Till slut var jag rädd för att lägga mig, då symptomen är som mest aktiva under natten.
Tre år efter diagnosen sökte hon sig utomlands, till smärtläkaren Tina Horsted i Danmark, som skrev ut det cannabisbaserade preparatet Bediol. I dag får hon medicinen på licens i Sverige.
Hör Nikki Kjellsson berätta om sin upplevelse i videon ovan.
MS och medicinsk cannabis
MS är en sjukdom i det centrala nervsystemet som påverkar hjärnan och ryggmärgen. Sjukdomen varierar mycket mellan olika personer, men för de allra flesta kommer sjukdomen i skov.
Sedan 2011 har det cannabisbaserade preparatet Sativex använts för att lindra symptom kopplade till muskelstelhet, även kallad spasticitet. Under 2021 hämtade 650 patienter i Sverige ut läkemedlet på apotek.
Källa: FASS, 1177.se, Läkemedelsverket
Recept och licens
I Sverige finns två receptbelagda cannabispreparat – Sativex och Epidyolex. Sativex är en munspray med cannabisextrakt som sedan 2011 är godkänt av Läkemedelsverket. Sativex används framförallt som behandling för spasticitet vid MS.
Epidyolex godkändes 2020 och används som behandling av krampanfall vid två ovanliga former av epilepsi.
Sverige har inget godkänt läkemedel som innehåller växtdelar från cannabis. Men Läkemedelsverket kan ändå bevilja tillstånd för preparat som är registrerade i andra länder genom en så kallad licensansökan (läs mer här).
Under 2021 förskrevs sex olika cannabisbaserade preparat genom licens. Totalt beviljade Läkemedelsverket 106 licensansökningar förra året.
Det vanligaste av licenspreparaten är Bediol, som består av torkade växtdelar. Förra året beviljades 47 ansökningar av Bediol.