NMR-medlem inför rätta – misstänks ha ofredat kvinnliga debattörer med nazist-sms

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången mot en känd medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen för 21 fall av hets mot folkgrupp och ofredande av flera kvinnliga debattörer.

Under flera månader ska mannen ha skickat sms med nazistisk propaganda och grovt antisemitiskt och rasistiskt  innehåll till kvinnorna.

– För mig är det viktigt att visa att det här kan inte ett demokratiskt samhälle tolerera, säger en av de drabbade, Helle Klein, chefredaktör för Dagens arbete.

Mannen är medlem inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Enligt åtalet har han vid 21 tillfällen under hösten 2018 och våren 2019 skrivit inlägg på nätet med grovt antisemitiskt innehåll. Mannen ska också ha lagt ut bilder på Adolf Hitler och det nazistiska hakkorset.

”Fick obehagliga sms”

Mannen är också åtalad för ofredande av tre kvinnliga debattörer: Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg, Dagens arbetes chefredaktör Helle Klein och Maria Ripenberg, tidigare ledarskribent på Upsala Nya Tidning.

– Jag fick under flera månader motta en lång rad av väldigt obehagliga sms. De var väldigt rasistiska och nazistiska, säger juristen Anne Ramberg till SVT Nyheter.

”Principiellt viktigt”

Helle Klein, chefredaktör på Dagens arbete, menar att det är viktigt att samhället och rättsväsendet markerar mot hets och hat.

– Jag funderade på om det är värt att driva det till rättegång med tanke på vad man får utstå när det också blir offentligt. Men för mig är det verkligen principiellt viktigt att visa att det här kan inte ett demokratiskt samhälle tolerera, säger Helle Klein.

Rättegången startar i dag i Solna tingsrätt. SVT Nyheter har talat med mannens advokat Bo Klasén som inte vill uppge hur mannen ställer sig till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.