• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

De kriminella nätverken finns i hela landet, säger Linda H Staaf, chef för polisens underrättelseverksamhet, NOA. Foto: TT

NOA-chef: Släktbaserade kriminella nätverk hotar demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Gängkriminaliteten har hamnat i fokus under sommaren. Polisens underrättelseverksamhet NOA har ringat in 3 000 personer som är kopplade till våldsamma nätverk runt om i landet. Störst är hotet från de släktbaserade nätverken.

– De strävar efter att bygga upp ett parallellt samhälle med ett parallellt rättssystem där lojaliteten och makten ligger hos familjen istället för hos staten, säger Linda H Staaf, chef för polisens underrättelseverksamhet, NOA.

Noa har kartlagt tre olika typer av kriminella gäng.

– Dels handlar det om löst sammansatta nätverk, huvudsakligen i utsatta områden. Dels handlar det om kriminella organisationer, till exempel traditionella mc-gäng och så pratar vi om släktbaserade nätverk, säger Linda H Staaf, chef för polisens underrättelseverksamhet, NOA.

600 individer med den största makten

Polisens insatser riktar in sig mot individer på olika hierarkiska nivåer. Grovt räknat finns det omkring 600 individer högst upp i hierarkin som ger order och till och med kan beställa mord. Under dessa finns 1 800 utförare och längst ner omkring 600 unga personer på tröskeln till kriminella nätverk.

– De finns spridda över hela landet, ungefär som resten av befolkningen är fördelad, säger Linda H Staaf.

Ofta, men inte uteslutande, så återfinns individerna i så kallade utsatta områden. Dessa karaktäriseras av låg socioekonomisk status där kriminella har inverkan på lokalsamhället. När det gäller de löst sammansatta grupperingarna så kan det vara kopplingen till området i sig som håller ihop nätverket.

Utnyttjar sin ställning

Men de som i störst utsträckning hotar det demokratiska samhällssystemet är de släktbaserade nätverken.

– De strävar efter att bygga upp ett parallellt samhälle med ett parallellt rättssystem där lojaliteten och makten ligger hos familjen istället för hos staten, säger Linda H Staaf.

Ett exempel på sådan maktutövning är vägspärrarna som sattes upp i Angered för att kontrollera boende i området, men det kan också handla om narkotikahandel, utpressning eller korruption. Det kan genomföras genom att någon inom nätverket använder sig av politisk ställning eller av sitt företag för att begå brott och skaffa fördelar för släkten.

– Ur ett systemhotande perspektiv är det mycket, mycket allvarligt, säger Linda H Staaf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.