Norrlänningar vinnare – skåningar förlorare på regeringens el-stöd

Uppdaterad
Publicerad

Hushåll i södra Sverige, som haft de värsta elräkningarna i vinter kommer inte få mer i kompensation än hushållen i norr. Det beskedet ger energiminister Khashayar Farmanbar till SVT idag. Och det är fortfarande oklart när pengarna kommer.

Alla kommer inte få stöd, och de som får pengar är främst de som bor i villa och radhus med eluppvärmning.

Regeringen hade lite svårt att få alla att förstå hur det nya förslaget till elprisstöd som presenterades igår skulle slå.

Några saker har nu klarnat. Bland annat förklarar energiministern för SVT att stödet skall vara på samma belopp per kilowattimme el, oavsett var man bor i landet.

Mycket dyrare i söder

SVT har tidigare visat att elpriserna skiljer sig rejält. I december hade norrlänning i snitt en elräkning på 2 700 kronor, en tusenlapp mer än normalt.

I södra Sverige låg kostnaden på 6 – 7 000, vilket var fyra eller fem tusen mer än vanligt. Men båda skall kunna få kompensation med 2 000 kronor.

Ser man på helåret var kostnaden för en normal eluppvärmd villa i Norrland 14 000, och längst i söder 25 000 kronor (förutom nätavgifter och elskatt som blir ca 18 000 för en eluppvärmd villa).

Jämför man med förra året är detta ovanligt högt, i hela landet. Men 2020 var ett extremt billigt år. Jämfört med normalåret, har elpriset framför allt i Norrland, varit ganska normalt, enligt siffror Vattenfall tagit fram åt SVT.

Kan bli billigare än normalt i norr

Många elkunder i söder, kommer alltså trots stödet behöva betala flera tusen kronor mer i månaden än vanligt, men vissa elkunder i Norrland kommer med stödet snarast få billigare el än normalt denna vinter.

Har man lägenhet har man i de allra flesta fall så låg elförbrukning att man inte får något stöd, även om elpriset även för dem varit exceptionellt högt. Och det finns ett tak som gör att har man högre elförbrukning än 2 000 kWh per månad, så får man ändå bara maxbeloppet 2 000 kronor per månad.

I Inslaget ovan förklarar energiministern hur han ser på rättvisan i förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.