”Svenska gängkriminellas verksamhet på norsk mark har blivit mer synlig” skriver norsk polis i ett brev till det norska justitiedepartementet. Foto: Johan Nilsson/TT

Norsk polis vill patrullera med svensk polis – mot gängkriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Norska och svenska kriminella nätverk samarbetar över gränsen. Det menar den norska polismyndigheten som nu vill patrullera ihop med den svenska polisen mot den gränsöverskridande kriminaliteten, rapporterar NRK.

Polismyndigheten i Norge ser en koppling mellan svenska och norska kriminella nätverk. Det skriver de i ett brev till det norska justitiedepartementet, rapporterar norska NRK.

”Svenska och norska kriminella samarbetar över gränsen, och svenska gängkriminellas verksamhet på norsk mark har blivit mer synlig”, skriver de bland annat.

Kriminaliteten över gränsen: ”Extraordinär”

Som åtgärd vill den norska polismyndigheten nu se ett tätare samarbete och patrullera tillsammans med den svenska polisen, ett förslag de lagt fram till den norska justitieministern.

”Den gränsöverskridande kriminaliteten betraktas som allvarlig och extraordinär och skiljer sig därmed från en vanlig situation som den nationella polisen förväntas hantera på egen hand”.

Hur det föreslagna polissamarbetet ska gå till framgår inte. Det norska justitiedepartementet säger till NRK att de ska se över ärendet.

Till SVT säger norska polismyndigheten att de inte kan ge några närmare detaljer förrän justitiedepartementet har behandlat frågan.

Samarbete med dansk polis

Nyligen inledde svenska och danska polisen ett fördjupat samarbete för att gemensamt försöka stoppa den grova kriminaliteten där en dansk polis ska placeras i Malmö och en svensk polis i Köpenhamn.

Ytterligare en dansk polis ska placeras i Stockholm, berättar Håkan Wall, chef för polisens internationella enhet. Men det nordiska polissamarbetet i stort sträcker sig långt bak i tiden, säger han:

– Det som är nytt är att den grova organiserade brottsligheten är gränsöverskridande. Där behöver vi hitta nya sätt att samarbeta.

– Vi har som en internationell nordisk nationell hub där vi delar lägesbilder, utbyter information. delar underrättelser, vilket gör att vi kan bli mer proaktiva men också agera snabbare, säger Wall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.