Danska rikspolischefen Thorkild Fogde och justitieministern Peter Hummelgaard möter pressen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danska justitieministern och rikspolischefen mötte pressen efter mötet med statsminister Mette Frederiksen. Foto: Liselotte Sabroe

Danske ministern om de svenska gängen: En totalt sjuk kultur

Uppdaterad
Publicerad

Ett möte på högsta nivå med anledning av den senaste tidens våldsvåg där flera svenskar är inblandade hölls i dag i Danmark. Inför mötet sa justitieminister Peter Hummelgaard (S) att man kommer att sätta ytterligare press på Sverige för att stoppa utvecklingen.

På mötet deltog förutom Peter Hummelgaard även landets rikspolischef Thorkild Fogde samt statsminister Mette Frederiksen (S).

Det som framför allt diskuterades var vilka verktyg som den danska polisen behöver för att kunna stoppa den senaste tidens skottlossningar och sprängningar där flera svenskar sitter häktade misstänkta för inblandning.

Svenska kriminella i Danmark

En sak som polis efterfrågat är utökad kameraövervakning med ansiktsigenkänning.

– Det är ett konkret önskemål från polisens sida och vi vill ska så snabbt det går sätta ihop ett underlag som vi sedan kan diskutera vidare utifrån, säger Peter Hummelgaard.

Svenska tonåringar

Den senaste veckan har fem svenskar gripits misstänkta för grova våldsdåd i Danmark. Något som bland annat föranlett att Danmark skärpt gränskontrollerna mot Sverige.

Dansk polis har också varnat för att svenska tonåringar anlitas av kriminella gäng i Danmark. Något som har bekräftats av justitieminister Peter Hummelgaard.

Enligt honom finns det 25 exempel på försök till detta sedan i april i år.

– Det är djupt skrämmande att det uppenbarligen finns så många väldigt unga människor bosatta i Sverige som ställer sig till förfogande för så grova brott, sa Peter Hummelgaard till danska TV2 strax innan dagens möte.

”Depraverad våldskultur”

Han menar vidare att utvecklingen i Sverige speglar en ”totalt sjuk, depraverad våldskultur” som man inte ”vill ha i Danmark”.

I intervjun skickar ministern även med ett budskap till Sverige.

– Självklart kommer vi också att sätta press på Sverige så att de också tar ansvar för de här sakerna, säger han.

Konflikt om narkotika

Enligt uppgifter till SVT kan den senaste tidens dåd handla om konflikter mellan personer i Danmark som är allierade med svenska gängledaren Ismail Abdo, även kallad ”Jordgubben”, och det danska gänget Loyal to Familia.

Den nu våldsamma konflikten uppges ha inletts efter att Abdo-falangen, enligt källor, blivit bestulen på flera hundra kilo hasch längs smuggelrutten. Som ett led i upptrappningen har flera tonåringar och unga personer mot betalning skickats på olika uppdrag över Öresund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet