– Om man är född i Europa och har en gymnasieutbildning – då har man mycket goda chanser att få jobb idag, säger Mikael Sjöberg som är generaldirektör på Arbetsförmedlingen.
Arbetslösheten i Sverige sjönk på totalen från 7,5 till 7,2 procent i juni år. Totalt var 346.000 personer arbetslösa i juni, vilket är 8.000 färre jämfört med juni förra året, enligt Arbetsförmedlingen.
Minskar bland inrikes men ökar bland utrikes födda
Det är framförallt bland inrikes födda som arbetslösheten minskar – med 20.000 sedan förra året. Antalet inrikes födda som i juni var inskrivna på Arbetsförmedlingen var 161.000.
Antalet inskrivna arbetslösa som är utrikes födda var i juni 185.000. För dem har arbetslösheten tvärtom ökat med 11.000 jämfört med juni förra året.
Främst utomeuropéer som saknar anställning
Ökningen hade varit större om inte arbetslösheten bland utrikes födda inom Europa samtidigt minskade något. Mer än hälften av de inskrivna på Arbetsförmedlingen är utrikesfödda, och det är bland de som är födda utanför Europa som arbetslösheten ökar.
– En hel del utav dem, eller många i alla fall, saknar en gymnasieutbildning. Men det finns också ett motstånd från många arbetsgivare att leta efter kompetens i de här grupperna, säger Mikael Sjöberg generaldirektör på Arbetsförmedlingen.
Diskrimineras utrikesfödda på den svenska arbetsmarknaden?
– Ja, vår uppfattning är att det finns en diskriminering, fortsätter han.
Vad kan det finnas för risker med att de här klyftorna mellan inrikes och utrikes födda fortsätter att öka?
– En av riskerna är att det skapas bilder av att det är omöjligt att få jobb, framförallt för de som bor i vissa socialt utsatta bostadsområden. Där kanske majoriteten av de du känner, dina föräldrar, vänner och bekanta faktiskt är arbetslösa. Man har lättare att rekryteras till kriminell verksamhet men också passivitet, så där har vi ett stort problem, säger Mikael Sjöberg.
Fler unga får jobb
En ljusglimt är att ungdomsarbetslösheten sjunker rejält, enligt Arbetsförmedlingen.
58.000 mellan 18–24 år är nu inskrivna som arbetslösa. Det är 10.000 färre än i juni förra året.
– Det är högkonjunktur och de flesta unga har ju ändå en gymnasieutbildning och de är attraktiva för arbetsgivarna, förklarar Mikael Sjöberg.