Bland annat de fyra som avtjänar straff i Sverige för terrorförberedelser mot den danska tidningen Jyllands-Posten 2010 väntas släppas snart. Bilden till höger är från rättegången 2010. Foto: Kaare Viermose/Peter Hove Olesen/TT

Frivården rustar för att terrordömda ska släppas ut

Uppdaterad
Publicerad

1 500 terrordömda runt om i Europa är successivt på väg att släppas ut ur fängelserna. Bland dem de fyra som avtjänar straff i Sverige för terrorförberedelser mot den danska tidningen Jyllands-Posten 2010. Nu får även Frivården rätt att bedriva underrättelseverksamhet.

För terrordömda som friges villkorligt väntar Frivårdens stöd och kontroll. En kontroll som sannolikt förstärks när även Frivården får rätt att bedriva underrättelseverksamhet från årsskiftet.

– Vi kan inte bara se till Sverige utan behöver se till hela den europeiska kontexten och samverka både på nationell och internationell nivå när det gäller aktörer som skulle kunna hamna i Sverige, säger Ahn-Za Hagström, som är senior analytiker vid Säkerhetspolisen.

Ingen homogen grupp

Men oavsett om det handlar om personer som avtjänar straff för terrorbrott eller har återvänt från ett konfliktområde, vars erfarenheter kan påminna om varandra, så utgör de inte per automatik ett säkerhetshot, enligt Ahn-Za Hagström. En del vill lämna den våldsbejakande extremismen medan andra kan ha stärkts i sin övertygelse under anstaltstiden eller i konfliktområdet.

– Det är ingen homogen grupp som kan bedömas lika. De insatser vi gör för att motverka brottslighet och extremism varierar från person till person.

I Sverige väntas de fyra som avtjänar straff för terrorförberedelser mot den danska tidningen Jyllands-Posten 2010 friges villkorligt inom kort. Ytterligare fyra personer avtjänar straff för terrorbrott i svenska fängelser där omkring ett 80-tal intagna bedöms vara våldsbejakande extremister, enligt Kriminalvården. 

Mer kontroll i Frivården

Från årsskiftet utvidgas Kriminalvårdens underrättelseverksamhet och får då även bedrivas i Frivården. Dit slussas bland andra villkorligt frigivna för stöd och kontroll när straffet innanför fängelsemurarna avtjänats.

– Vi kommer att få bättre kunskap framförallt om klienter med störst säkerhets- eller återfallsrisker. Till exempel de som har kopplingar till organiserad brottslighet eller våldsbejakande extremistiska organisationer, säger Niklas Bellström, stf säkerhetschef i Kriminalvården.

Blir det färre återfall?

– Jag tror att vi redan nu kan säga att det både kommer att bli färre incidenter och färre återfall i brott.

Säkerhetspolisen vill inte uttala sig om specifika individer men säger att de har koll på personer som de bedömer som riskpersoner.

– Vi är väl rustade och har god kunskap och tillsammans med övriga myndigheter så har vi god koll på de individerna, säger Ahn-Za Hagström.

Terrordomar i Sverige

Domar för terroristbrott sedan 2003 då lagen om terroristbrott infördes *

2018

Rakhmat Akilov, livstids fängelse för terrorattacken på Drottninggatan i april 2017.

2017

35-åring, sex månaders fängelse för terrorfinansiering.

2016

20-åring, fem års fängelse för förberedelse till terroristbrott genom att ha planerat tillverka en självmordsbomb.

Två män i 30-årsåldern, livstids fängelse för terroristbrott genom mord i Syrien.

2005

Två män i 25-30-årsåldern fem respektive fyra och ett halvt års fängelse för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering.

*Domen mot de fyra som avtjänar straff i Sverige för terrorbrott mot Jyllandsposten avkunnades i Danmark och är därför inte medräknad. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.