Globalt lever vi som om vi hade 1,7 planeter till vårt förfogande och i Sverige som om vi hade 4, enligt nya beräkningar. Foto: NASA

Nu har vi förbrukat jordens resurser för i år

Uppdaterad
Publicerad

I år har mänskligheten gjort av med årets budget av naturresurser rekordtidigt, redan 1 augusti. Globalt lever vi som om vi hade 1,7 planeter till förfogande och i Sverige som om vi hade ungefär 4, enligt nya beräkningar från Global Footprint Network och Världsnaturfonden.

Den 1 augusti år 2018 är inte bara första dagen på en ny månad. Det är också någonting som kallas Earth Overshoot Day. På svenska kan det översättas som “den ekologiska skuldens dag”.

Den här dagen infaller rekordtidigt i år och markerar den dag på året då vi har förbrukat de naturresurser som vår jord kan producera på ett år. Så från och med idag och fram till årsskiftet lever vi på naturtillgångar som vi egentligen inte har. Man kan säga att vi “lånar” av kommande generationer.

Klimat

Negativ trend

Dagen har de senaste åren tenderat att infalla tidigare och tidigare på året.

– Det är en trend som går åt fel håll och som vi måste agera på. Alla måste arbeta tillsammans, individer, politiker och företag. Vi måste se till att det här inte fortsätter, att den inte infaller i juli framöver, säger Gunilla Elsässer, avdelningschef för mat, klimat och energi vid Världsnaturfonden.

Livsmedel och transport

Globalt står koldioxidutsläppen för 60 procent av vårt ekologiska fotavtryck och livsmedelsförsörjningen för 25 procent. I Sverige är de största utmaningarna utsläppen som kommer av livsmedelsproduktion och transporter.

– Det finns så fantastiskt mycket lösningar, både för planeten och som är bättre för vår hälsa och plånbok. Jag är optimistisk för att vi kan ändra trenden, men vi måste agera fortare, säger Gunilla Elsässer. 

Tillbaka till 70-talet

Fram till 70-talet klarade vi oss bra på de resurser som jorden klarar att tillhandahålla på ett år.

– Vi levde ju bra på 70-talet, så det borde inte vara omöjligt att bli bättre. Om vi inte gör någonting är det inte bara klimatförändringar som står för dörren, utan även avskogning, minskad biologisk mångfald och utfiskning, bland annat, säger Gunilla Elsässer.

För att komma fram till de här datumen har organisationerna Global Footprint Network och Världsnaturfonden analyserat data från FN över hur många vi är på jorden och hur mycket resurser vi förbrukar. De har sedan jämfört det med hur mycket resurser naturen kan återskapa.

Fakta Overshoot Day

En beräkning över vårt ekologiska fotavtryck. Alltså den yta som behövs för att producera naturresurserna och för att ta hand om det avfall och restprodukter som vår konsumtion ger upphov till, framför allt koldioxidutsläpp.

Fotavtrycket beräknar också hur mycket resurser naturen kan återskapa, så kallad biokapacitet, som mäts utifrån tillgänglig jordbruks- betes- och skogsmark samt fiskeområden. Biokapaciteten kan också absorbera en del av det avfall vi genererar, i synnerhet när det gäller våra koldioxidutsläpp.

Overshoot Day är när vårt totala ekologiska fotavtryck blivit större än jordens biokapacitet under samma år.

Källa: Världsnaturfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet