Kravet på amortering av bolån har varit något av en följetong de senaste åren. Men nu tas alltså beslutet i regeringen och lagen kommer sannolikt att klubbas i riksdagen.
Bakgrunden är att de svenska hushållens skuldsättning stiger snabbt, omkring sju procent i årlig tillväxttakt. Varningarna för skuldkris och bostadsbubbla har duggat tätt i debatten. Riksbanken, Finansinspektionen och Konjunkturinstitutet har alla varnat för att en bostadsbubbla som brister kan få allvarliga konsekvenser för svensk ekonomi.
”Sund amorteringskultur”
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) menar att syftet med amorteringskrav är att gå tillbaka till en ”sund amorteringskultur”.
– Vi har sett en ganska stor försvagning av amorteringskulturen. Ganska stora grupper gick över till amorteringsfria lån och det har bidragit till en större skuldsättning i samhället. Därför tycker vi att det är viktigt att vi nu går tillbaka till en sund amorteringskultur där det är självklart att man också betalar tillbaka på sina lån, säger han till SVT Nyheter.
Minst två procent per år
Förslaget innebär att nya bolån måste amorteras med minst 2 procent per år, ner till 70 procent av bostadens värde. När lånet är på mellan 50 och 70 procent av bostadens värde blir amorteringskravet minst en procent per år.
Regeringen inför dock undantag för personer som befinner sig i svåra situationer i hushållsekonomin, exempelvis vid sjukdom, skilsmässa eller arbetslöshet. Även vid nybyggnation införs undantag för att hålla uppe byggandet av nya bostäder.
Våren 2015 stoppades Finansinspektionen från att införa amorteringskrav av juridiska skäl, en lagändring krävdes. Dessförinnan närmast skenade bostadsmarknaden när köpare och säljare ville hinna göra affär innan bostadsutgiften skulle stiga när en del av lånen behövde betalas av.
Lugnare marknad
När Lagrådet sedan gav grönt ljus i december 2015, kunde branschen konstatera att bostadsmarknaden svalnat något sedan ruschen före vårens besked. Prisökningarna har avtagit, mäklare vittnar om att den värsta hetsen avtagit och förväntningarna om framtida priser är inte längre riktigt lika höga. Bankerna har också stramat åt och betonar amortering tydligare. En del av dem tillämpar redan de amorteringskrav som skulle införts i somras.
Hur kan amorteringskravet påverka samhällsekonomin?
– Förhoppningsvis minskar det riskerna i ekonomin och minskar riskerna för finansiell oro och finansiella kriser i framtiden, säger Per Bolund.