I dag får polisen enbart beslagta ägodelar från en person om det går att knyta till en misstanke om brott. Det blir det nu ändring på.
– Det handlar om dyra bilar, det handlar om klockor – saker som kan vara attraktiva för både yngre och äldre, inte minst som gör att rekryteringar av barn och unga är så framgångsrikt, säger statsminister Ulf Kristersson på en pressträff på måndagen tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M) och rikspolischef Petra Lundh.
Inspireras av USA och Italien
Den 8 november träder den så kallade förverkandelagstiftningen i kraft. Med den nya lagen behöver inte längre något brott bevisas utan kan räcka med att tillgångarna inte står i proportion till den misstänktes inkomst eller egendom.
Regeringen beskriver det som en av de största reformerna på straffrättens område sedan brottsbalken infördes för 60 år sedan. Syftet är att slå mot den organiserade brottsligheten och de kriminellas ekonomi.
Enligt Gunnar Strömmer har lagen inspirerats av hur det ser ut i bland annat USA och Italien.
– Det här har funnits länge i ett antal länder som under lång tid har bekämpat en organiserad brottslighet som vi nu har att hantera i Sverige, säger Strömmer.
Inleder nationell insats
Den kriminella ekonomin beräknas generera 100 till 150 miljarder kronor per år. Både regeringen och polisen hoppas att den nya lagen ska göra det lättare att komma åt toppskiktet i de kriminella nätnätverken.
– De är typiskt sett svåra att komma åt, men med de här verktygen får man helt andra möjligheter att strategiskt jobba mot maffialedarna, säger Strömmer.
Ett så kallat självständigt förverkande ska prövas av domstol och utredningen ska ledas av åklagare. Samtidigt har lagen kritiserats, bland annat av Justitieombudsmannen, som varnat för bristande rättssäkerhet, otydliga beviskrav samt husrannsakningar och kroppsvisitationer på lösa grunder.
Enligt Gunnar Strömmer lever den färdiga lagen upp till höga rättssäkerhetskrav. Men samtidigt måste den ses med nya ögon, tycker han.
– Vi bygger något som ligger vid sidan av traditionella modeller. Alla garantier som gäller för rättssäkerhet inom ramen för brottmål finns onekligen inte när man gör saker utanför det, säger han.
Under pressträffen meddelar även Ulf Kristersson att regeringen stödjer polisens önskan om att använda ansiktsigenkänning i realtid.