Rättegången mot ASAP Rocky har varit uppmärksammad såväl internationellt som i Sverige. Onsdagen den 14 augusti väntas domen.
Hur kan utgången bli?
– Det kan se ut på tre sätt. Dels så kan det vara så att man frikänner. Dels så kan det vara så att man dömer för misshandeln, men inte tycker att påföljden behöver bli ett frihetsberövande straff. Sen finns det minst troliga alternativet, att domstolen går på åklagarens linje om ytterligare månader i fängelse. Men det är inte så vanligt att misstänkta som bor utomlands släpps från häktet för att senare komma tillbaka till Sverige för att avtjäna ett fängelsestraff, säger Ulrika Borg.
Vilket är mest troligt?
– Det kan jag inte sia i. Det har kommit bevis från åklagarens sida och från försvarets sida. Det ska ju vägas mot varandra, och det är flera punkter som domstolen ska ta ställning till. Kan det anses vara en nödvärnssituation? Hade man anledning att tro att det var en nödvärnssituation? Man ska till exempel titta på vad varje enskild person haft för uppsåt och insikter, men också om man agerat tillsammans i samförstånd, och om det finns försvårande eller förmildrande omständigheter. Sen ska man gå in och göra en bedömning, säger Ulrika Borg.
Många har kanske uppfattat rättegången som lite dramatisk och svängig, har det varit ett ovanligt mål?
– Det tror jag inte. Det utmärker sig inte på något annat sätt än att det är ett enormt mediapådrag. Man kanske gör en sak lite större än vad det är. Den här mediabevakningen står definitivt inte i proportion till själva målets karaktär, men jag kan tycka att det är positivt att man kunnat lyfta frågan om häktningstiderna i Sverige. Det har egentligen inte med det här målet att göra, men Sverige har ju blivit kritiserade för våra långa häktningstider. Det är ju alltid bra när det kan belysas, även om målet fått för stor uppmärksamhet, säger Ulrika Borg.