Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nu kommer regnet – men inte tillräckligt

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera månaders torka är ett efterlängtat regn på väg in över de södra delarna av landet på lördagen. Det är dock långt från tillräckligt för att mota den senaste månadernas torka och brandrisk i grind, enligt Pererik Åberg, meteorolog SVT.

– Det regn som kommer nu kommer bara fräsa till egentligen, säger Pererik Åberg.

Det regnade ovanligt lite i april, maj och juni i Sverige vilket resulterat i att varningar för brandrisk utlysts i hela landet. Många befarar nu att läget kan komma att bli lika allvarligt som sommaren 2018.

De kommande dagarnas nederbörd är på så sätt välkommen, men mer hade behövts för att göra ordentlig skillnad, menar Per Erik Ågren, meteorolog SVT.

– Jag skulle säga att det behövs rätt många dagsregn, åtminstone en veckas dagsregn för att det ska bli lite bättre. Men egentligen kanske det behövs flera veckors regn, säger Pererik Åberg.

Risk för åska

Regnet som kommer in i de södra delarna av landet från Östersjön på lördagen rör sig långsamt nordost de kommande dagarna. Mest nederbörd ser Götaland och Svealand ut att få, med prognoser för upp till 40 millimeter regn fram till på måndag. Temperaturen blir fortsatt varm och åskskurar kan förekomma på sina håll. Enstaka lokala skurar kan även förekomma i de norra delarna av landet, som annars ser ut att bli utan regn denna gång.

– Det blir lite bättre, gräsmattor kan bli lite gröna, säger Pererik Åberg.

Så det här regnet vi ser nu kommer inte bli lösningen på torkan och den förhöjda brandrisken?

– Nej, det kommer det inte bli. Det är efterlängtat, men det är ingen lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.