SVT:s vallokalsundersökning ger en prognos för hur svenskarna har röstat, och baseras på intervjuer med över 11 000 väljare under valdagen och förtidsröstningen.
Socialdemokraterna blir i prognosen största parti med 29,3 procent av rösterna.Sverigedemokraterna är näst största parti med 20,5 procent och Moderaterna tredje störst med 18,8 procent. SD var näst största parti även i vallokalsundersökningen 2018, men M var större än SD när valresultatet stod klart.
Henrik Vinge (SD) vill inte ta ut något i förskott.
– Det är en rysare. Det kommer bli jämt in i det sista, man ska inte ta ut något i förskott, det här är bara undersökningar, säger han på partiets valvaka.
Blir detta det slutgiltiga valresultatat tror SVT:s inirkespolitiska kommentator Mats Knutson att M-ledaren Ulf Kristersson inte kommer att kunna sitta kvar. Samtidigt säger Knutson:
– Det är långifrån avgjort, vi kan få ett valresultat som väsentligt avviker från detta.
Liberalerna över riksdagsspärren i Valun
Liberalerna klarar riksdagsspärren i prognosen. De får 4,7 procent. I valet 2018 fick partiet 5,89 procent.
Även Miljöpartiet ser ut att bli kvar i riksdagen. De får 5,8 procent i prognosen. I det senaste valet fick partiet 4,41 procent.
Extremt jämnt mellan regeringsalternativen
Det är otroligt jämnt mellan regeringsalternativen i SVT:s Valu. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet får en knapp majoritet. Partierna samlar 49,8 procent av rösterna i prognosen, 0,6 procentenheter mer än Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.
Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har alla sagt att de stödjer Magdalena Andersson (S) som statsminister. I SVT:s Valu får Anderssons regeringsunderlag en knapp majoritet med 176 mandat. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna får 173 mandat i prognosen.
På Socialdemokraternas valvaka har det varit jubel, men Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin tar inte ut någonting i förskott.
– Vi väntar in resultatet senare i kväll, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.
Övriga partier får 1 procent i prognosen.
Om vallokalsundersökningen
Över 11 000 väljare vid 105 vallokaler och 55 lokaler för förtidsröstning har svarat på Valu i år. Resultatet används som analysunderlag under valkvällen och i eftervalsdebatten.
Vallokalsundersökningen har genomfört intervjuer med väljare sedan 1991. En vallokalsundersökning innebär i korthet att utvalda väljare får besvara en enkät, i år är det 61 frågor, utanför röstningslokaler över hela landet.
Eftersom vissa partier tenderar att bli överrepresenterade och andra att bli underrepresenterade jämfört med valresultatet viktas svaren för att den första prognosen som presenteras i SVT:s valvaka ska bli mer träffsäker.
Valu är ett samarbete mellan Sveriges Television och forskare från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.