Nu ska systemet med gode män utredas

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters avslöjanden om gode män som stjäl och missbrukar sin ställning vill regeringen tillsätta en utredning för att göra systemet med gode män mer rättssäkert.

SVT Nyheter avslöjade redan för två år sedan att kontrollen av gode män och förvaltare är så dålig att 26 miljoner kronor de skulle ha förvaltat redan var borta. Det enbart i de ungefär 8 procent av personakterna som länsstyrelserna hade undersökt mellan 2013 och 2015.

Sedan dess har Riksrevisionen i en utredning slagit fast att kontrollen av gode män och förvaltare är otillräcklig, och rekommenderat en utredning som ser till våra grannländer som moderniserat sin lagstiftning.

Ny utredning

I dag säger ansvarig minister Heléne Fritzon (S) till SVT Nyheter att regeringen vill tillsätta en utredning för att se över lagen om gode män.

– Vi vill titta på om de gode männen behöver inslag av mera professionella kompetenser och om kontrollen kan förbättras, säger ansvarig minister Heléne Fritzon.

Utredningsdirektiven är inte klara ännu, men utredningen ska inte föreslå ett helt professionaliserat system, som i Norge, utan istället se om man behöver komplettera de ideella gode männen med professionell hjälp i till exempel förvaltning.

Nya riktlinjer

Regeringen fattar också tre beslut redan i dag för att förbättra tillsynen på området för gode män och förvaltare.

Ett uppdrag går till länsstyrelserna om att ta fram riktlinjer för hur gode män bör redovisa sin förval­tning och hur över­för­myndaren ska granska dem. De ska också ta fram riktlinjer för hur kommunernas överförmyndare ska kontrollera blivande god man eller förvaltares lämplighet.

– Det räcker att det är en enda som väljer att utnyttja den de ska vara ställföreträdare för för att det ska vara en tragedi, säger Heléne Fritzon (S).

En enda myndighet?

Dessutom ska Statskontoret se över om det skulle bli bättre med en enda myndighet som samordnar hela tillsynen av gode män och förvaltare, istället för att det ska vara uppdelat på sju olika länsstyrelser, som i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.