SVT Nyheter träffar Asfaha Semere i hans familjs trerummare i södra Stockholm. Där bor han, frun Zaid, och dottern Freja som går i skolan.
Föräldrarna har Sveriges vanligaste jobb: undersköterskor, i äldreomsorg och på sjukhus. För fyra månader sedan löpte deras treåriga bundna bolån ut. Sedan dess är inget sig likt i hushållsekonomin.
– Då kom smällen. Räntan blev då fyra gånger högre än den vi tidigare haft, säger Asfaha Semere.
Ekonom: Står inför en otrevlig överraskning
Takten i dagens räntehöjningar sticker ut jämfört med tidigare under 2000-talet. Riksbanken har nu höjt styrräntan från 0 till 3,0 procent på nio månader. Riksbanken har dessutom flaggat för nya höjningar på uppåt 0,5 procentenheter i april. Men det menar många ekonomer redan är historia – de tror i stället att Riksbankens höjningar blir än större.
– Givet att hushållen är väldigt högt belånade, cirka 200 procent av deras årliga disponibla inkomst i genomsnitt, så står vi inför en otrevlig överraskning under årets lopp, säger Fredrik Söderqvist som är ekonom på fackliga LO.
Den överraskningen är att de redan gjorda räntehöjningarna helt, eller delvis, ännu inte landat i svenskens plånböcker. Lån till ett värde av 3 534 miljarder kronor eller motsvarande 72 procent av svenskarnas totala lån, det mesta bolån, löper nämligen ut i år.
”Vi använder redan besparingar”
En ännu högre räntekostnad för trerummaren i södra Stockholm kan bli svårt att klara för familjen Semere.
– Gudskelov jobbar vi båda bägge två men det räcker inte, menar Asfaha Semere, och fortsätter:
– Vi använder redan besparingar, men hur länge det räcker vet jag inte.