Porträtt av Thomas Matsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Matsson är den första människan i världen som får en experimentell behandling med labbodlade hjärnceller. Hör honom berätta om psykosen efter operationen – och vändningen: ”Spelar padel och golf”. Foto: Josefin Lennen Merckx

Ny behandling för Parkinson patienter ger hopp om ett bättre liv

Uppdaterad
Publicerad

För drygt ett år sedan opererade Lundaforskare för första gången in sju miljoner labbodlade hjärnceller i en patient med Parkinsons sjukdom. För Thomas Matsson ledde ingreppet till att han kan sporta och känna dofter igen.

Syftet med studien är att se om det går att ersätta förlorade dopaminceller med friska celler som odlats fram från stamceller. Forskarnas förhoppning är att skapa ett banbrytande biologiskt läkemedel som bromsar effekterna av Parkinsons sjukdom.

Thomas Matsson var först i världen att få pröva cellerna. Idag slipper han känslan att gå omkring i sirap och han har ett helt annat flyt i sina rörelser.

”Fått tillbaka min kropp”

– Jag har fått tillbaka en kropp som känns som min och jag har kunnat minska min medicinering. Skräcken att ramla är borta, säger Thomas Matsson.

Än så länge har fem försökspersoner opererats med forskarnas labbodlade celler.

Idag kan forskarna konstatera att cellerna överlever i hjärnan och att de producerar dopamin.

– Det är superspännande, cellerna uppfyller alla de krav på säkerhet som krävs för att öka dosen, säger projektledare Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet.

Dosen dubbleras

Nu får de kommande tre patienterna en dubbel dos, med 14 miljoner hjärnceller vardera.

Finns det några risker med att dubbla dosen?

– Det finns alltid en teoretisk risk att det bildas tumörer och en risk att man man producerar för mycket dopamin i hjärnan. Jag tror att den risken är extremt liten, säger överläkaren och ansvarig prövare Gesine Paul-Visse.

Om allt går väl med de första åtta patienterna kommer forskarteamet fortsätta med större studier i samarbete med ett läkemedelsbolag. Förhoppningen är att de odlade cellerna ska finnas som läkemedel i hela världen om sju till tio år. Intresset från patientgruppen är enormt.

– Det finns till och med patienter som bor utomlands som ville flytta till Sverige för att delta i den här studien men rekryteringen är avslutad, säger Gesine Paul-Visse.

Vad är ditt budskap till patienter som lever med Parkinson idag?

– Det finns absolut hopp.

Hör hur Thomas Matssons liv förändrades med de nya cellerna i videon ovan.

PARKINSONS SJUKDOM

Parkinsons sjukdom är en neurodegenerativ sjukdom i vilken man främst förlorar de celler som producerar dopamin. Dopamin är en signalsubstans som hjärnan använder för att skicka signaler mellan hjärncellerna.

Symptomen är ofta skakningar, stela muskler och sämre rörelseförmåga. Man kan också drabbas av depression, sömnproblem och tal- och kognitiva svårigheter.

Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd.

SÅ GÅR STAMCELLSBEHANDLINGEN TILL

Stamceller från befruktade ägg kan expandera oändligt antal gånger och har förmågan att bilda alla olika celltyper i vår kropp.

Genom att exponera stamceller för en blandning av olika växtfaktorer och signaler som de normalt skulle få under embryoutvecklingen, har Lundaforskarna lyckats styra stamcellerna till att bli omogna dopaminceller. Dessa ska ersätta de dopaminceller som patienterna har förlorat.

Cellerna opereras in i hjärnan på patienten och efter några månader mognar de och skickar ut nervfibrer och börjar producera dopamin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.