Samtidigt som utbudet av matsallader har ökat kraftigt de senaste åren, har även smitta som kopplas till bladgrönsakerna ökat i omfattning.
Enligt en avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, upptäcktes gener från smittämnen som kan orsaka sjukdom hos människor i nästan var tionde färdig sallad.
Hittade listeria i två sallader
I två av de 141 undersökta salladerna hittades listeria, en bakterie som kan leda till listerios. Det är en sällsynt, men allvarlig sjukdom som kan drabba gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
–Det är så väldigt många olika ingredienser i de här matsalladerna. Alla de här har i sin tur en risk att vara smittade med sjukdomsalstrande bakterier, säger avhandlingens författar Karin Söderqvist, doktor i livsmedelssäkerhet vid Sveriges lantbruksuniversitet, och fortsätter:
– Det kallas för korskontaminering. Förvarar man den här salladen i felaktig temperatur, för varmt, så finns det mycket näringsämnen i kött framförallt som gör att bakterier trivs och kan växa till, säger hon.
Smittämnena försvinner inte
Bakterier kan komma in i salladsförpackningen genom bevattningsvattnet under odlingen, eller under den manuella tillredningen av salladen. Eftersom sallader oftast inte upphettas försvinner heller inte smittämnena.
– Man kan försöka välja sallader som är nygjorda, samma dag som den blandats till. Och i butiker ska man försöka hålla rätt temperatur. I det här fallet så låg temperatur som möjligt, kanske fyra till fem grader, istället för åtta grader, säger Karin Söderqvist vid SLU.