Lagförslaget är nästa steg i den energiöverenskommelse som slöts mellan de berörda partierna 2016. Foto: TT/SVT

Klart med blockuppgörelse om vattenkraft

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är överens om villkoren för vattenkraftens framtid.

Alla vattenkraftverk, små som stora, ska prövas på nytt. Men prövningen ska bli enklare.

Lagförslaget är nästa steg i den energiöverenskommelse som slöts mellan de berörda partierna 2016.

”Förslaget, som nu överlämnas till lagrådet, innebär bland annat att svensk vattenkraft ska få moderna miljökrav men att prövningarna ska ske på ett sätt som inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande”, skriver de i ett pressmeddelande.

Förenkla processen

Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät får i uppdrag att ta fram en nationell plan för prövning av vattenverksamheter.

”Där ska behovet av miljöåtgärder vägas mot behovet av en nationell effektiv tillgång till produktion av vattenkraftsel. Jämfört med i dag kommer även vattenkraftens lokala nyttor och betydelse för kulturmiljön ges en stärkt ställning i de enskilda prövningarna.”

Alla vattenkraftverk i Sverige kommer att prövas systematiskt, det kan till exempel ske genom att alla kraftverk i en älvsträcka prövas samtidigt för att samordna beslutsunderlaget.

Ingen nyprövning

Verksamheter som i dag drivs med stöd av särskilda så kallade äldre rättigheter kommer inte att nyprövas utan omprövas. Därmed försvinner administrativa steg, som krav på miljökonsekvensbeskrivning.

Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna är inte med i uppgörelsen.

Balanserar elnätet

Sverige har ungefär 2.100 vattenkraftverk som under ett normalår producerar 67 terrawattimmar. Det motsvarar 45 procent av landets elproduktion. Vattenkraft balanserar elnätet så att produktionen anpassas efter förbrukningen, enligt pressmeddelandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.