Ny plan för att få igenom regeringens amorteringskrav

Uppdaterad
Publicerad

I nästa vecka har finansmarknadsminister Per Bolund (MP) bjudit in allianspartierna till Finansdepartentet, rapporterar Ekot. På agendan: Att diskutera de omdiskuterade nya amorteringskraven.

Det kom som ett slag för den nya regeringen när Finansinspektionen beslöt sig för att backa på att införa amorteringskrav för svenska låntagare. Den 1 augusti skulle de nya kraven införts, som innebar att alla bolån med en belåningsgrad på över 70 procent av fastighetens värde skulle amorteras ned med minst 2 procent varje år. Sedan skulle lånen fortsätta att amorteras ned till 50 procent av värdet.

Men förslaget lades på is efter att Finansinspektionen meddelat att de inte helt säkert hade laglig rätt att införa de nya kraven.

Men än har regeringen inte gett upp. Nästa vecka träffar Finansmarknadsminister Per Bolund alliansföreträdare för att diskutera kraven. Folkpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Erik Ullenhag är osäker på vad regeringen vill säga med det nya mötet.

– Vi har väldigt olika besked från Magdalena Andersson och Per Bolund. Jag förväntar mig få en samlad bild av vad regeringen vill, säger han till Ekot.

Vill ha oppositionens stöd

Bolund har tidigare sagt att en lösning kring amorteringskraven kräver att oppositionen är med på tåget, och nu hoppas regeringen stärka Finansinspektionens mandat. Regeringen hoppas att svenskarnas ökade låneutgifter kommer att leda till att skuldsättningen minskar.

Ekot har pratat med flera inom alliansen, som menar att de inte är ute efter att förhandla med regeringen när de ses i veckan, utan vill veta hur S och MP vill gå vidare.

– Jag är öppen för att höra hur man tänker. Alla hade ju väntat sig att ett amorteringskrav skulle komma. När då rättsläget är osäkert är en väg att gå att ge Finansinspektionen den möjligheten, säger Erik Ullenhag till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.