Ny rapport: Hålla unga personer borta från gängkriminalitet betalar sig självt

Publicerad

Satsningar på verksamheter som håller unga borta från kriminalitet kan betala sig själva. Att unga fastnar i gängkriminalitet är betydligt dyrare för samhället, enligt en ny rapport från MUCF.

En ny rapport från myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) visar att en gängkriminell kostar samhället drygt 23 miljoner kronor under en livsstid.

Samtidigt har en öppen fritidsverksamhet som skulle kunna ta emot 15 000 till 20 000 besök per år, en årlig prislapp på 4 miljoner kronor.

Om verksamheten då skulle lyckas hålla en person borta från gängkriminalitet vart fjärde år så skulle den vara självfinansierad, menar nationalekonomen Ingvar Nilsson som varit med och tagit fram rapporten.

– Visserligen får vi i första fas en sorts investeringspuckel, men på ganska kort tid kommer det här generera samhällsvinter som är betydande och då pratar vi 10- till 100-tals miljoner, kanske miljarder.

Ond sprial av nedskärningar

Enligt rapporten skärs det idag ner på brottsförebyggande åtgärder vilket leder till att utanförskap och kriminalitet slukar ännu större resurser – vilket i sin tur leder till ännu fler nedskärningar.

– Idag har vi ett mönster där man kanske sparar på förebyggande åtgärder av budgetskäl, man fångar inte de unga i tid och de blir otroligt kostsamt, säger Ingvar Nilsson som

– Men vi måste också kompetensutveckla personalen som jobbar med den här gruppen för den är väldigt svår att jobba med, säger Ingvar Nilsson.

Hur vet ni att det här kommer hjälpa någon?

– För att vi har mött så många som kan beskriva hur mötet med den goda fritidsledaren kan vara så avgörande för framtiden. Det kan räcka med att det är vuxna som ser barnen, för de är ofta osedda och har möts av brist på respekt av vuxna, säger Ingvar Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.