Vapenimporten till Mellanöstern har ökat kraftigt de senaste fem åren (2015 till 2019) om man jämför med den föregående femårsperioden (2010 till 2014).
– Hälften av den amerikanska vapenexporten gick till Mellanöstern och hälften av dessa vapen gick till Saudiarabien, säger Pieter D. Wezeman, forskare på Sipri.
De senaste fem åren är Saudiarabien världens största importör av vapen. Landets import av stora vapensystem ökade med 130 procent jämfört med föregående femårsperiod.
Krig i Jemen
Trots omfattande oro i USA och många västeuropeiska länder över Saudiarabiens militära intervention i Jemen har USA, Storbritannien och andra västeuropeiska länder fortsatt att exportera vapen till Saudiarabien.
– USA vill ha ett väldigt starkt Saudiarabien som ska kunna försvara sig mot vad både USA och Saudiarabien anser vara ett hot – Iran. Naturligtvis handlar det också om exportintäkter.
Totalt 73 procent av Saudiarabiens vapenimport kom från USA och 13 procent från Storbritannien under den senaste fem åren.
Tiotusentals bomber
USA har exporterat 30 stycken stridsflygplan av modellen F-15, robotar och ett mycket stort antal laserstyrda bomber (Paveway).
– Det handlar om samma typ av bomb som används i Jemen. USA har godkänt en väldigt stor order. Det handlar om tiotusentals bomber som man kan styra – smarta bomber, säger Pieter Wezeman.
Volvo
Även företag med svensk anknytning finns med på Sipris lista. Det franska bolaget Arquus, ett dotterbolag i Volvo Group, har sålt omkring 170 pansarfordon av modellerna Vab och Bastion, uppger Sipri.
– Det är kompletta pansarfordon med hjul, säger Pieter D. Wezeman.
Ny lag om vapenexport
Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svenska vapen för över fem miljarder kronor, bland annat köpte man pansarvärnsroboten Bill, ett vapensystem mot stridsvagnar och bepansrade fordon.
Saudiarabien har även köpt Saabs övervakningsflygplan Erieye.
Men i februari 2018 skärpte regeringen lagen om export av krigsmaterial. En demokratiparagraf har införts vilket innebär ökat krav på demokrati och mänskliga rättigheter i mottagarländerna.
– Sedan 2015 sker endast följdleveranser av tidigare kontrakt, säger Pieter Wezeman.
Fakta om Saudiarabien
Saudiarabien utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land.
Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden.
Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa.
Inga politiska friheter råder i landet, där politiska partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.
Saudiarabien är en icke-konstitutionell absolut monarki.
Kungen, som sedan 1986 också bär titeln ”beskyddare av de två heliga moskéerna”, har positionen som premiärminister och i regel överbefälhavare.
Källa: Utrikespolitiska institutet/Nationalencyklopedin