Studien visar att det finns stora skillnader i upplevelsen av sex bland män och kvinnor. Ett av de områden där det skiljer sig mest är utsattheten för sexuella trakasserier och sexuellt våld. Medan 9 procent av männen uppger att de utsatts för trakasserier och 1 procent för våldtäkter är siffrorna betydligt högre för kvinnor:
- 42 procent kvinnor – Sexuella trakasserier som oönskade inviter, sms, sexuellt förtal eller blottare
- 39 procent kvinnor – Sexuellt övergrepp som att bli kysst, smekt, kladdad på eller tvingad att ta på någons kropp på ett sexuellt sätt
- 11 procent kvinnor - Försök till samlag genom fysiskt våld eller hot om våld
- 7 procent kvinnor - Påtvingat samlag genom fysiskt våld eller hot om våld
För unga mellan 16 och 29 år är siffran ännu högre, 57 procent anger att de har varit utsatta för sexuella trakasserier och 55 procent att de har erfarenhet av sexuellt övergrepp.
Studien visar också att högutbildade kvinnor i högre utsträckning varit utsatta för sexuella trakasserier, medan kvinnor med lägre utbildning i högre utsträckning drabbats av fysiskt sexuellt våld.
”Fått en större kunskap”
Charlotte Deogan, utredare på Folkhälsomyndigheten, tycker att det är anmärkningsvärt att övergrepp är så utbrett i befolkningen.
– Vi har fått en större kunskap de senaste åren och det är anmärkningsvärt att de här siffrorna inte har gått ned. Nu hoppas vi på en samhällsdiskussion – alla har ett ansvar att ta till sig de här frågorna, säger hon.
Studien genomfördes 2017 på uppdrag från regeringen med 14 500 svarande via ett slumpmässigt urval. Bortfallet är högt, svarsfrekvensen är bara 31 procent.
Är inte det ett problem?
– Det är känsliga frågor och vi hade förväntat oss en låg svarsfrekvens. Men vi har analyserat bortfallet och kan inte se något ovanligt i den gruppen. Sedan har vi ett förfarande där vi viktar svaren, som gör att vi känner oss trygga med resultatet, säger Charlotte Deogan.
Folkhälsomyndigheten vill att studien ska användas som en kunskapsbas för andra samhällsaktörer.
– Vi hoppas nu att offentlig sektor, civilsamhället och andra som driver frågor om sexuell och reproduktiv hälsa kommer att fördjupa sig i resultaten och använda kunskapen.
”Finns överallt där människor träffas”
Suzann Larsdotter, sexolog och upplysare på RFSU, säger att sexuella trakasserier är ett av deras mest prioriterade områden.
– Vi ser att bland annat festivaler och skolor är problematiska arenor där vi är ute för att möta unga. Men metoo-kampanjen har också visat att det är vanligt på arbetsplatser. Problemet finns i stort sett på alla platser där människor träffas, säger hon.