En majoritet av svenskarna tycker att de har ett bra sexliv, men trötthet och stress är ett vanligt problem. Foto: TT

Vanligare att kvinnor har sex fast de inte vill

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor känner i högre utsträckning än män att de har initiativet i sexlivet, men de ställer också oftare upp på sex fast de inte vill. Det visar en stor studie om sexualitet och rättigheter som genomförts av Folkhälsomyndigheten.

En majoritet av svenskarna tycker att sex är viktigt och är nöjda med sitt sexliv, enligt studien. Det senaste året har ungefär en tredjedel haft sex minst en gång i veckan, en tredjedel cirka 1-3 gånger i månaden medan ungefär var femte inte har haft något sex det senaste året.  

Bland de som säger att det funnits problem i sexlivet visar sig en del skillnader mellan män och kvinnor. 

Svenskarna och sexet

Kvinnor säger i högre utsträckning än män att de har saknat lust, varit för trötta och stressade, blivit utan orgasm och haft sex fast de inte ville. Män svarar i högre utsträckning än kvinnor att de saknat en sexpartner, önskar sig fler sexpartners eller att de inte haft sex på det sätt de vill. 

Bland både män och kvinnor är det vanligare att stress påverkar sexlivet bland högutbildade.

Kan säga nej till sin partner

I studien har man också valt att titta på hur väl svenskar kan kommunicera vad de vill i sängen. Den visar att kvinnor i högre utsträckning än män upplever att de är fria att ta initiativ till sex, att de kan föreslå för sin partner hur de vill ha sex och att de kan säga nej till sin partner.  

Samtidigt är det fler kvinnor än män som har sex fast de egentligen inte vill, 63 procent kvinnor jämfört med 34 procent män. Det visar en fördjupande undersökning om sexuell kommunikation och samtycke som gjorts via Novus Sverigepanel inom ramen för uppdraget. 

Skäl som anges till att man gått med på sex trots att lusten inte funnits är att man gjort det för partnerns och relationens skull, eller för att det funnits förväntningar om sex.

Behövs en ömsesidighet

Suzann Larsdotter, upplysare på RFSU, tycker att resultaten är intressanta och går i linje med andra studier som gjorts kring sexualitet.  

– Kvinnor upplever att det har rätten att säga nej och säga ja och vilket sex man ska ha. Samtidigt saknas en ömsesidighet om bådas njutning, kvinnor får orgasm i mindre utsträckning och har mindre lust. Därför måste man djupare ner än bara samtyckesfrågan. Finns det en ömsesidig njutning och vad får det för konsekvenser om det inte finns? säger hon. 

Om studien

Folkhälsomyndighetens studie gjordes som en enkät till ett slumpmässigt urval av 50 000 personer ur SCB:s befolkningsregister. Svarsfrekvensen är 31 procent, totalt 14 500 personer.

”Det är känsliga frågor och vi hade förväntat oss en låg svarsfrekvens. Men vi har analyserat bortfallet och kan inte se något ovanligt i den gruppen. Sedan har vi ett förfarande där vi viktar svaren, som gör att vi känner oss trygga med resultatet” uppger utredare Charlotte Deagan angående det högra bortfallet.

Novus Sverigepanel är en webbpanel med slumpmässig rekrytering. Cirka 12 000 deltog i studien. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarna och sexet

Mer i ämnet