Bild på läkare i glasögon. Genrebild på patient i sjuksäng.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När är det bråttom att söka akutvård för smärtan i bröstet? I videon listar hjärtläkaren Helge Brandberg symptomen för hjärtinfarkt. Foto: SVT, Simon Rehnström/SvD/TT

Ny studie: Lättare att utesluta hjärtinfarkt på akuten med AI

Publicerad

Den absoluta majoriteten som söker sig till hjärtakuten för bröstsmärta har ingen allvarlig hjärtsjukdom. För att bättre sålla bland patienterna har Danderyds sjukhus testat en ny metod där man utnyttjar väntetiden och låter patienterna själva lämna sin sjukdomshistoria via ett AI-verktyg. Metoden förbättrade riskbedömningen och minskade inläggningarna med en femtedel.

Studien, som är gjord av Karolinska Institutet och Danderyds sjukhus inkluderade 1 000 patienter med bröstsmärta på akuten.

När patienterna väntade på att få träffa läkare fick de som inte hade tecken på en pågående hjärtinfarkt, svara på frågor och beskriva sin sjukdomshistoria i en läsplatta.

Syftet var att testa om det gick att använda ett forskarutvecklat AI-verktyg för riskbedömning och att se om det skulle vara lättare att utesluta hjärtinfarkt med det digitala verktyget.

Bättre riskbedömning

Det visade sig att AI-verktyget samlade in en fylligare sjukdomshistoria än vad läkarna dokumenterade i sina journaler. Det gjorde att man fick ett bättre beslutsstöd i riskbedömningen i tre gånger så många patientfall.

– Jag tror att vi fick en mycket fylligare sjukdomshistoria eftersom patienten fick berätta om sina symptom och sin sjukdomshistoria i lugn och ro, utan att känna sig stressad av att pressa fram svar under en snabb läkarintervju, säger forskaren och hjärtläkaren Helge Brandberg.

Många kommer med ofarliga tillstånd

Ungefär 100 000 patienter besöker akuten med bröstsmärta varje år utan att vara allvarligt sjuka i hjärtsjukdom. Bröstsmärtan beror ofta på ofarliga tillstånd som muskelvärk, magbesvär eller stress.

Enligt Helge Brandberg skulle drygt en femtedel av inläggningarna kunnat undvikas om man hade använt AI -verktyget på hjärtakuten i dag.

Tog upp till en timme att fylla i

Väntetiden och handläggningstiden på akuten var i snitt fyra timmar och det tog patienterna i studien mellan 23 minuter och en timme att fylla i formuläret.

Är det inte mycket begärt att be patienter med bröstsmärta att svara på en massa frågor på en läsplatta?

– Vi trodde att det skulle vara svårt för patienterna att fylla i formuläret men vi såg att tre fjärdedelar av dem faktiskt klarade av det. Majoriteten trodde verkligen att det här skulle kunna ha en betydelse för deras sjukvård.

Tror du att man kommer införa det här på landets hjärtakuter i framtiden?

– Jag tror definitivt att det här kommer vara användbart på akutmottagningarna i framtiden. Men vi måste hitta ett verktyg som är kortare och mer användarvänligt så att vi får upp en ännu högre andel som kan använda det, säger Helge Brandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.