En ny studie har mätt den psykiska ohälsan hos 110 utvalda kvinnor med så kallat premenstruellt dysforiskt syndrom, PMDS, och resultaten är nedslående. Sex av tio av kvinnorna som ingick i studien mådde så dåligt en period under menscykeln att det skulle klassas som en svår till medelsvår depression. Fyra av tio av kvinnorna som i studien uppgav att de hade haft självmordstankar.
Studien är från Uppsala universitet och är ännu inte publicerad.
– Det vi har försökt belysa i våra studier är att kvinnor med svår PMS mår mycket sämre än vad man skulle kunna tro, säger Inger Sundström Poromaa, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet.
”Ett djupare problem”
PMS drabbar över 70 procent av alla med mens och man räknar med att 3 till 5 procent lider av den mer allvarliga formen PMDS. Det motsvarar omkring 60 000 till 90 000 kvinnor i Sverige.
– Det handlar om att ge röst till alla de patienter jag möter. Vi behöver tala om för världen att det här är ett mycket djupare problem för många kvinnor än vad de flesta tror, säger Inger Sundström Poromaa.
Unik studie
Hon menar att den ny studien är unik i sitt slag för att den använt sig av en annan typ av skala för att mäta psykisk ohälsa.
– Alla skalor som använts vid PMDS har inte frågat efter självmordstankar. Så det var bara för att vi använde oss av en annan typ av skala, en depressionsskala, som vi kunde dokumentera det här vetenskapligt, säger Inger Sundström Poromaa.
I dag finns inga andra läkemedel mot PMDS än antidepressiva och p-piller. Antidepressiva har visat ha god effekt mot de psykiska besvären, men har biverkningar i form av minskad sexlust.
Hit kan du vända dig för att få hjälp
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar dygnet runt.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111, chatt eller mejl. Alla dagar, dygnet runt.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-181818. Alla kvällar 19-22
Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.