Ny teknik avslöjar bilder på sexövergrepp mot barn i mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan ny teknik avslöja om en anställd tittar på bilder på sexuella övergrepp mot barn i sin tjänstemobil. Ett Göteborgsföretag utvecklar nu en programvara som upptäcker bilderna och slår larm till arbetsgivaren.

Christian Berg fick idén som ung Chalmersstudent och började utveckla mjukvara som kunde spåra bildmaterial där barn utsätts för sexövergrepp. Han vände sig till barnrättsorganisationer och fick snabb respons från Childhood som satsade 400 000 kronor.

Världsledande

I dag samarbetar företaget Netclean med polismyndigheter i många länder med olika tekniska lösningar som kan spåra, identifiera och rapportera bilder på sexuella övergrepp mot barn, både på internet, darknet och i företagsdatorer. Snart finns tekniken även för mobila enheter som telefoner och surfplattor.

Många av de stora företagen i Sverige har installerat programvaran i sina anställdas datorer. Om någon surfar eller sprider bilder på övergreppen får arbetsgivaren ett larm och är skyldig att göra en polisanmälan.

– Tack vare den nya tekniken kan vi lyfta fram ett problem som många företag inte tror finns. Vi kan därmed rädda fler barn, säger grundaren Christian Berg till SVT Nyheter.

Christian Berg samarbetar med polismyndigheter i hela världen. Tack vare nya tekniska lösningar kan bilder på sexuella övergrepp mot barn upptäckas och anmälas. Foto: Privat

Det har blivit allt lättare att tillverka, sprida och att gömma material med sexuella övergrepp mot barn med hjälp av kryptering och molntjänster.

– Många företag vill i dag ta sitt samhällsansvar och inte riskera att bilder med barnövergrepp finns i deras it-miljöer. Vi önskar att fler i den offentliga sektorn resonerade på samma sätt, säger företagets vd Anna Borgström.

Anna Borgström är VD för ett Göteborgsbaserat företag som utvecklar programvara som kan upptäcka filmer och bilder där barn blir utsatta för med sexuella övergrepp. Foto: Privat

Svenska telecombolag samarbetar med barnrättsorganisationen Ecpat som ingår i ett globalt nätverk av webbaserade hotlines. Vem som helst kan tipsa om misstänkt sexuell exploatering av barn. När de upptäcks går larm via Interpol till polis i det land där materialet hittats. Med hjälp av AI, artificiell intelligens, kan man nu ta bort bilderna från nätet och stoppa spridningen.

– Varje gång en bild sprids innebär ett nytt övergrepp för barnet. Alla sektorer i samhället måste arbeta tillsammans i det här, det krävs ett helhetstänk, säger Thomas Andersson, senior rådgivare på Ecpat.

Skolor och landsting

I Kungsbacka har man installerat mjukvaran som spårar sexuellt övergreppsmaterial på barn i alla kommunens skolor. Även i Region Stockholm, som förr hette Stockholms läns landsting, har 43 000 datorer försetts med tekniken.

Fakta: Så här fungerar barnporrfiltret

Programvaran som installeras i datorerna är ett avancerat bildigenkänningsprogram, som fungerar ungefär som ett antivirusprogram. Skillnaden är att denna tekniska lösning identifierar bild och film som polisen klassificerat som sexuellt övergreppsmaterial på barn.

Ett larm skickas till arbetsgivaren när någon tittar på, sprider eller laddar ned denna typ av bilder.

Vid varje larm görs en separat bedömning för att säkerställa att det blir korrekt hanterat. Arbetsgivaren är skyldig att göra en polisanmälan vid misstanke att materialet är illegalt.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.