Fullproppat i solen på en uteservering på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ny tillfällig lag för restauranger ska minska smittspridningen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår en ny tillfällig lag där kommunerna får större befogenheter och mer ansvar för att kontrollera att restauranger och pubar följer smittskyddsrestriktionerna. Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli.

– Beslutet i enskilda ärenden flyttas från smittskyddsläkaren till kommunen, säger Mikael Damberg.

Regeringen har beslutat om att lägga fram ett förslag till en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, det vill säga pubar och restauranger, genom att flytta delar av ansvaret för tillsyn från smittskyddsläkare till kommunerna.

– Beslutet i enskilda ärenden flyttas från smittskyddsläkaren till kommunen, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Kommunen får ansvar för hela kedjan

Beskedet kom under en presskonferens där regeringen meddelade att elitidrotten i Sverige kan återuppta sin verksamhet, men att restriktionerna

Inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelar att idrottsevenemang kan återupptas utan publik under fredagens pressträff med regeringen. Foto: Henrik Montgomery/TT

för folksamlingar fortsatt gäller. Så även för sammankomster på sportbarer och pubar.

När Mikael Damberg berättade om förslaget sa han att syftet är att stärka och skärpa dagens system, kontroll och tillsyn.

– Förslaget innebär att kommunens ansvar för hela kedjan från tillsyn och inspektion till beslut klarläggs, säger Mikael Damberg.

Kan leda till att serveringar stängs

Förslaget innebär att om trängsel på restauranger eller uteserveringar uppstår kommer verksamheten att kunna dömas till vite och ytterst stängas. Den tillfälliga lagen föreslås gälla från den 1 juli till och med den 31 december.

Mikael Damberg meddelade också att regeringen avsätter 82 miljoner för att stärka processen kring smittskyddstillsynen på serveringsställen för att minska risken för ytterligare samhällsspridning av coronaviruset.

Förslaget välkomnas i Stockholm

Peter Brådenmark, enhetschef på Stockholms miljöförvaltnings avdelning för hälsoskydd, välkomnar förslaget, även om det innebär en ökad belastning för kommunen.

Peter Brådenmark, miljöförvaltningen Stockholms stad.

– Om att vi får hela ansvaret blir det smidigare, att vi får hand om hela kedjan från tillsynen till att fatta besluten, säger han, men framhåller även att samarbetet mellan kommunen och Smittskydd Stockholm redan fungerar mycket bra.

Under normala omständigheter finansieras en tillsyn genom en avgift som beläggs verksamheten som granskas. Under det rådande krisläget finansieras tillsynen med allmänna medel.

Gör det tydligare

Peter Brådenmark uppfattar det även som att det nya lagförslaget är tydligare än tidigare regler.

– Nu är det tydligt att det finns möjligheter att fatta beslut angående vite och så vidare, att det finns sanktionsmöjligheter. I de föreskrifter som funnits tidigare stod det endast att det kunde resultera i stängning om man inte skötte sig, säger Peter Brådenmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.