Sammanlagt har 3 000 yrkesverksamma personer deltagit i undersökningen. 1 000 chefer och 2 000 medarbetare från 18 olika branscher. Över hälften av dessa har någon gång misstänkt att en person på arbetsplatsen har alkoholproblem.
– Arbetsplatsen är en viktig arena. Varannan har misstänkt att någon dricker, men bara en fjärdedel har gått vidare. Det ageras lite för sent, säger Systembolagets VD Magdalena Gerger.
“Hade svår ångest”
Ulrika Skogland är nykter alkoholist som fick hjälp på arbetsplatsen. Hon uppger just arbetsplatsen som en viktig del i hennes återhämtning.
– Jag tror det syns utåt i högre grad än vad man själv tror om man dricker. Jag var ofta trött, hade svår ångest och mycket korttidsfrånvaro.
Chefer undviker ofta problemet, menar Skogland, som säger att det är bra om HR-avdelning kopplas in så tidigt som möjligt.
– En bra grundregel är att lita på sin magkänsla. Som chef tassar man oftast runt problemen och kan bli medberoende till den som har problem. Samtidigt är att gå direkt på inte alltid den bästa strategin. HR spelar oftast en stor och bra roll, och är välutbildade när det gäller de här frågorna, säger Ulrika Skogland.
Så gjordes undersökningen:
Sammanlagt 3 000 yrkesverksamma personer, 1 000 chefer och 2 000 medarbetare, från 18 olika branscher deltog i Systembolagets undersökning om alkohol i arbetslivet. Av svaren framgår att över hälften av de tillfrågade någon gång misstänkt att en person på arbetsplatsen har alkoholproblem. Av de 1 181 medarbetare som minst en gång haft en sådan misstanke uppger 37 procent att de informerat sin chef eller en annan person med personalansvar. I två tredjedelar av fallen uppger medarbetarna att chefen vidtog någon form av åtgärd.
Undersökningen har genomförts i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel under perioden 24 januari till 5 februari 2019. Totalt har 1 000 chefer och 2 000 medarbetare i åldern 18–64 år besvarat undersökningen.