– Sverige har ett nytt säkerhetspolitiskt läge där främmande makt spionerar och utför cyberattacker, då måste vi som samhälle kunna skydda oss mot det. Det här handlar om att få fler experter inom cybersäkerhet och bättre forskning, säger utbildningsminister Mats Persson (L).
Har Sverige varit för dåliga på att ta hand om den här typen av hot?
– Jag tror att hela västvärlden är för dåliga på att hantera den här typen av hot. Hotet från cyberattacker och spionage fortsätter att växa enligt regeringen.
Miljoner till nytt nationellt projekt
Samtidigt tycker man att Sverige ligger efter när det gäller cybersäkerhet, och att det finns ett ökande behov av att utbilda fler som kan möta det hotet.
Därför vill regeringen etablera vad man kallar ett cybercampus, som ska leda ett nationellt samarbete mellan universitet, myndigheter och företag. I nästa års budget vill regeringen tillföra 25 miljoner kronor och sedan 40 miljoner kronor om året. Resten av finansieringen ska komma från myndigheter, universitet och näringslivet.
Försvarsministern: Ökar i styrka och omfattning
Målet är att utveckla forskning och innovation, och utbilda fler experter på cybersäkerhet. Något man tänker ska kunna gagna bland annat civilsamhället, FRA och Försvarsmakten.
– Vi ser nu många avancerade cyberattacker som är statssanktionerade eller statsinspirerade och de ökar i styrka och omfattning. Då måste vi också skydda de mest säkerhetskänsliga verksamheterna vi har i Sverige, inte minst inom Försvarsmakten, säger försvarsminister Pål Jonson (M).
Varifrån kommer de här hoten?
– Det är väldokumenterat från både Säpo och Must att det är framförallt Kina, Ryssland och även Iran som har kvalificerade cyberförmågor som hotar Sveriges säkerhet, säger Pål Jonson.
Vid årsskiftet siktar de ansvariga på att kunna dra igång verksamheten. Liknande projekt finns bland annat i Frankrike, Nederländerna och Norge.