• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

På torsdagen presenterade regeringen en ny utredning som ska förebygga skolvåld. Foto: Stefan Jerrevang / TT

Ny utredning: Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Uppdaterad
Publicerad

Sedan januari 2021 har Sverige skakats av totalt fyra skoldåd – något som var ytterst ovanligt fram till för bara några år sedan. På en pressträff på torsdagsförmiddagen meddelade regeringen att de tillsätter en utredning för att stärka säkerheten i skolan.

– Alla elever, lärare och skolpersonal som varje dag går till sin skola ska känna att de kan vara trygga där, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom.

På onsdagen presenterade skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) nya beslut kopplade till hur arbetet med säkerhet i skolan ska förbättras. Bland annat ska det bli lättare att stänga av våldsamma elever, och lärare ska ha ett tydligare mandat att ingripa vid hotfulla situationer.

Enligt Lina Axelsson Kihlblom handlar det oftast om unga gärningsmän som har haft problem med psykisk ohälsa eller har inspirerats av våldbejakande ideologier.

– För att vända utvecklingen behöver myndigheter och andra aktörer arbeta tillsammans. Det förebyggande och främjande arbetet bör alltid vara i fokus, säger hon.

Ökad kunskap i fokus

Center för våldsbejakande extremism (CVE), vid Brottsförebyggande rådet, har i uppdrag att ta fram en metod för hur skolväsendet ska kunna hantera oro för våldsbejakande extremism. De ska även ta fram informationsmaterial i syfte är att sprida kunskap till lärare, rektorer och annan skolpersonal. Dessutom kommer de att genomföra en kartläggning av utvecklingen av våldsbrott i skolan: vem som begår dem, hur de yttrar sig och vem våldet riktar sig mot.

– I grunden handlar det om att, för att kunna motverka sådana här våldsdåd, då krävs det att skolpersonal har kunskap om våldsbejakande extremism och hur den här typen av radikalisering kan motverkas, säger Morgan Johansson.

Jonas Trolle blir utredare

Jonas Trolle har tilldelats rollen som utredare. Han har 20 års erfarenhet som polis och är sedan 2018 chef för CVE.

– Våld eller hot om våld bidrar till rädsla, otrygghet och stress som påverkar allas vår förmåga till inlärning, säger han. 

– Vi kommer att titta på befintliga strukturer och goda exempel, och också på hur man kan rusta skolan i kompetenshöjande åtgärder. Givetvis också om det finns behov av förändrad eller ny lagstiftning.

Utredningen ska slutredovisas senast den 31 augusti 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.