Enligt Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, har arbetslösheten nu stigit till runt 7,8 procent Foto: Pontus Lundahl/TT / Claudio Bresciani / TT

Nya arbetssökande nästan dubbelt så många i mars

Uppdaterad
Publicerad

Mars månad blev extremt mörk på arbetsmarknaden. Antalet personer som skrivit in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen har nästan dubblerats jämfört med för ett år sedan. Det visar nya siffror som SVT tagit del av.

Totalt fick Arbetsförmedlingen över 54 500 fler sökande i mars. Antalet nyinskrivna arbetssökande ökade med över 89 procent jämfört med mars månad 2019. Det visar Arbetsförmedlingens månadsstatistik som SVT tagit del av.

Också antalet öppet arbetslösa ökade, med drygt 20 procent, och låg i mars på drygt 210 000, att jämföra med 180 400 för ett år sedan.

Coronapandemin

Under mars har coronakrisen gett tydligt utslag på arbetsmarknaden, och Arbetsförmedlingen har tidigare berättat att antalet varsel mer än tiodubblats under månaden, från ungefär 3 000 en vanlig månad till över 36 800.

Fortsatt historiskt höga nivåer

Under förra veckan varslades 6 600 personer om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingens (AF) veckostatistik. Det är fortsatt historiskt höga nivåer, men ändå klart färre än veckorna innan. Även de nyinskrivna arbetslösa hos AF föll markant.

Sedan 1 mars och fram till i dag har över 56 000 personer varslats om uppsägning och drygt 82 000 skrivit in sig som arbetslösa hos förmedlingarna.

Arbetslösheten har därmed stigit till runt 7,8 procent, enligt AF:s analyschef Annika Sundén. Och prognosen ligger på runt tio procent framåt sommaren.

Men även om läget ser ut att vara nattsvart finns det gott om jobb i vården, på lager och i de gröna näringarna. På platsbanken strömmar det fortsatt in jobb, även om de sammantaget är betydligt färre än normalt. Och de som nu blir av med jobbet kommer att ha hyfsat lätt att komma tillbaka när det vänder upp igen, tror Annika Sundén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet