Foto: SVT

Svårare för asylsökande att jobba

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lovade 2010 att det skulle bli lättare för asylsökande att jobba under tiden som de väntar på besked om de får, eller inte får, stanna i Sverige. Men de nya kraven på personuppgifter har gjort det svårare i stället.

Vi träffar Farah Mohammed. Han är asylsökande och har bott i Sverige i snart ett år.

Just nu bor han inneboende hos vänner i Rinkeby utanför Stockholm. I Somalia försörjde han sina sju barn som chaufför.

Asylsökande i Sverige

Han vill inget hellre än att kunna jobba i Sverige men eftersom han saknar ett så kallat AT-UND, ett undantag från kravet på arbetstillstånd, kan han inte jobba.

–Eftersom man inte kan jobba så kommer man inte in i samhället. Vi somalier i Sverige lever väldigt isolerade från de andra. Det är när man kommer till jobbet som man kommer in i samhället. Mitt liv skulle bli bättre om jag kunde jobba, jag skulle köpa nya kläder, jag skulle kunna försörja mina barn. Arbetslöshet är väldigt dåligt, säger Farah Mohammed.

Det var 2010 som regeringen gick ut stort med att alla asylsökande skulle kunna jobba från dag ett i Sverige. På debattsidor och i media pratade regeringen om att arbetslinjen också är en väg till integration i det svenska samhället. Att detta skulle göra asylpolitiken mer human.

Identiteten måste fastställas

Men för att få ett AT-UND, ett undantag från arbetstillstånd i Sverige som asylsökande, så måste en asylsökande ha ett pass, en id-handling eller medverka till att fastställa identiteten.

För de två största asylgrupperna, somalier och afghaner, är det väldigt svårt. Sverige godkänner nämligen inte passhandlingar från Somalia. Dessutom är det svårt för de nationaliteterna att få kontakt med myndigheter och få dokument som håller tillräckligt hög kvalitet.

–Kravet är ju antingen att man visar upp en passhandling, eller styrker sin identitet eller visar att man försöker hjälpa till med detta. Många av de grupper asylsökande som vi har i dag har väldigt svårt att skaffa fram passhandlingar. Och en del passhandlingar godtar inte vi, säger Fredrik Beijer, biträdande rättschef på Migrationsverket.

Av de närmare 18.000 vuxna asylsökanden mellan 18 och 65 år som kommit till Sverige i år är det bara en fjärdedel som fått ett undantag från AT-UND.

Trots att det är färre asylsökanden i dag som ens har en möjlighet att söka ett jobb i dag än innan lagen ändrades 2010 är migrationsminister Tobias Billström (M) nöjd med utfallet.

–Jag tycker att utfallet kan bli ungefär som man kan vänta sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylsökande i Sverige

Mer i ämnet