På måndagskvällen presenterade Guide Michelin årets nordiska utgåva.
De fyra nya restaurangerna som kan stoltsera med en stjärna är Aira i Stockholm, Project i Göteborg, Äng i halländska Tvååker och Hotell Borgholm på Öland. Stjärnkocken Leif Mannerström ser positivt på utdelningen, men säger till SVT Nyheter att han gärna hade sett fler stjärnor i potten.
– Tommy Myllymäki (kökschef på Aira) kunde fått två stjärnor. Gastrologik i Stockholm borde fått en till också.
Han fortsätter med att ge en extra eloge till krogarna som ligger lite utanför storstädernas myller.
– Det är roligt att man inkluderar landsortskrogar. Det är ett otroligt erkännande att få en stjärna. Det blir som ett uppsving som lockar folk.
Nordisk kvalitet imponerar
”Kvaliteten på matlagningen i de nordiska länderna fortsätter att imponera med sin kreativitet och innovationen hos dessa nya stjärnrestauranger gör dem till några av de mest spännande vi har sett”, säger Gwendal Poullennec vid Guide Michelin i ett pressmeddelande.
Sveriges enda trestjärniga restaurang, Frantzén i Stockholm, behåller sina stjärnor. Ytterligare tre restauranger i Norden har lika många stjärnor, två i Danmark och en i Norge.
Det finns fyra tvåstjärniga restauranger i Sverige och 14 enstjärniga, varav fyra är nya på årets lista.
Svenska krogar med stjärnor
Tre stjärnor:
Frantzén, Stockholm
Två stjärnor:
Vollmers, Malmö
Aloë, Stockholm
Gastrologik, Stockholm
Oaxen Krog, Stockholm
En stjärna:
Hotell Borgholm, Borgholm
28+, Göteborg
Bhoga, Göteborg
Koka, Göteborg
Project, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Agrikultur, Stockholm
Aira, Stockholm
Ekstedt, Stockholm
Etoile, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
Sushi Sho, Stockholm
Äng, Ästad Vingård, Tvååker
PM & Vänner, Växjö
Källa: Guide Michelin