Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johanna Rubin på Folkhälsomyndigheten prata om RS-viruset i klippet. Foto: SVT

Nya rekommendationer: De ska få läkemedel som skyddar mot svår RS-infektion

Uppdaterad
Publicerad

RS-virus kan ge en svår infektion hos små barn under ett år. Två nya läkemedel som kan förhindra svår sjukdom har nu godkänts och Folkhälsomyndigheten har tittat på vilka grupper som bör prioriteras.

– Har man väl blivit sjuk finns det ingen behandling. Det är därför det är så bra att det nu finns en förebyggande behandling, säger Johanna Rubin på Folkhälsomyndigheten.

Tidigare i veckan gick Folkhälsomyndigheten ut med en rekommendation om att personer över 75 år, och personer i riskgrupp över 60 år, bör få ett vaccin mot RS-virus. Nu kommer myndigheten även med rekommendationer när det gäller vilka barn som bör få förebyggande behandling.

– Det gäller för tidigt födda barn och barn under ett år med hjärt- och lungsjukdomar. Vi rekommenderar även att små barn med vissa neurologiska tillstånd och kraftigt nedsatt immunförsvar får förebyggande behandling, säger Johanna Rubin, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Ger lindrigare sjukdom

De två läkemedel som nu har godkänts är så kallade monoklonala antikroppar. De gör att barn som smittas av RS-virus får en lindrigare infektion.

– Det ena läkemedlet ges som en injektion som har effekt i sex månader. Det andra ges en gång i månaden, säger Johanna Rubin.

Det vaccin som rekommenderas till personer över 60 år kan även ges till gravida.

– Då överförs mammans skydd till det lilla barnet. Idag får man dock bekosta en sådan vaccination själv, säger Johanna Rubin.

Vaccinen finns på marknaden redan nu men de nya förebyggande läkemedlen kan det dröja något.

– Vi på Folkhälsomyndigheten ger en rekommendation, sedan är det upp till regionerna att upphandla läkemedlen av leverantörerna.

I klippet berättar Johanna Rubin hur man känner igen en RS-virusinfektion och när man ska söka vård. 

De nya läkemedlen

De två senaste vintrarna har RS-viruset haft en intensiv spridning. Varje år behöver en till två procent av alla spädbarn i Sverige med RS-virusinfektion vårdas på sjukhus. Av de sjukhusvårdade barnen kräver cirka 10 procent intensivvård.

Enligt de nya rekommendationerna, som har tagits fram av Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket, ska för tidigt födda barn och barn under ett år med vissa underliggande sjukdomar få förebyggande behandling.

Synagis (palivizumab) är godkänt för riskgrupper såsom de allra mest sårbara för tidigt födda barnen. Läkemedlet behöver ges varje månad medan RS-virussäsongen pågår.

Beyfortus (nirsevimab) är godkänt för alla spädbarn. Beyfortus ges vid ett enda tillfälle inför säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.