Foto: TT

Ett år efter nya samtyckeslagen infördes – har lett till fler fällande våldtäktsdomar

Uppdaterad
Publicerad

Den första juli i fjol trädde den nya samtyckeslagstiftningen i kraft som innebär att det är straffbart att ha sex med någon om samtycke saknas. Nu visar en granskning att lagen har haft avgörande betydelse i flera rättsfall men att det samtidigt är för tidigt att avgöra om lagen har fått effekt på längre sikt.

Sveriges radio har granskat samtliga 60 hovrättsdomar som fallit från och med att lagen trädde i kraft den 1 juli 2018 till och med den sista maj i år. Och minst sju av de fällande domarna har varit beroende av den nya lagstiftningen. I sex av fallen har den misstänkta dömts för att det inte funnits något samtycke mellan parterna. Något som inte hade varit möjligt innan lagen trädde i kraft.

Men My Hedström som är byråchef hos Riksåklagaren säger att det är för tidigt att bedöma vad den nya lagen har lett till på sikt.

– Det som tidigare var sexuellt ofredande blir i större utsträckning våldtäkt, så där ser man att det blir fler fällande domar för våldtäkt. Men bevisningen som krävs för fällande dom i våldtäktsfall har inte förändrats. Så det är svårt att säga vad lagen gett för resultat efter bara ett år, säger My Hedström.

Krav på samtycke

Tidigare var det straffbart och räknades som våldtäkt om det förekommit hot, våld, eller om målsäganden befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Nu krävs enbart att samtycke saknas för att det ska vara straffbart att ha sex med någon.

– Förklaringsbördan ligger på den som genomfört samlaget. Så har man en passiv part så tänker lagstiftaren att den personen inte deltar frivilligt, säger My Hedström.

Längre straff – ibland

Enligt Sveriges radios granskning har den nya lagen lett till att det i minst tio fall dömts ut ett par månaders längre fängelsestraff i fall där det saknats samtycke och även förekommit hot eller våld.

– Det finns domar där straff blivit strängare sen den nya lagen trädde i kraft men det finns även domar där straffen inte blivit strängare, säger My Hedström.

Den nya sexualbrottslagstiftningen

• Minimistraffet för våldtäkt har höjts och två nya brottsrubriceringar har införts: Oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp.

• Vidare behöver varken hot eller våld användas av gärningsmannen för att hen ska kunna dömas. Och utnyttjande av offrets särskilt utsatta situation krävs inte för att handlingen ska räknas som straffbar.

• Straff för våldtäkt: 2-6 Års fängelse.

• Straff för grov våldtäkt: 5-10 Års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.