Skolor och friskolor får nästa år en förstärkning på en miljard kronor nästa år att använda till fler undervisningstimmar och bättre arbetsmiljö.
– Vi ser att många inte kunnat anställa den personal de behöver, vi ser också att man drar ner på skolhälsa och stödfunktioner. Man går också så långt att man måste entlediga lärare och det här drabbar kärnverksamheten i landets kommuner, säger Roger Haddad, utbildningspolitisk talesperson för Liberalerna.
Satsningar ska också göras på lovskolor och läxhjälp för att öka möjligheterna för elever att bli behöriga till gymnasieprogrammet eller att klara sin gymnasieexamen.
Mer pengar tillförs också för att genomföra insatserna i de så kallade professionsprogrammen, där redan yrkes- eller ämneskunniga får möjlighet om omskola sig till lärare.
Totalt handlar det om 1,6 miljarder extra till skolan under 2021.
”Helt nödvändigt”
Åsa Fahlen på Lärarnas riksförbund säger att förstärkningen till skolan är jättepositiv och helt nödvändig. Men det är också viktigt att titta på hur pengarna används.
– Om man nu säger att pengarna ska kunna användas till att förbättra arbetsmiljön kan man kan inte satsa på allt runtomkring utan på situationen i klassrummet just nu så att lärare har en rimligt arbetsbelastning, säger hon.
Åsa Fahlen tycker att det är klokt att göra en satsning nu för att minska effekterna av det kunskapstapp som uppstått under coronapandemin.
– Skulle du översätta tappet i kunskapstimmar innebär det enorma summor på sikt. Vi vet att även i höst kommer många elever och lärare att vara frånvarande och eller varva med digital undervisning. Du ska ju vara hemma om du har symtom, säger hon.
Höjda anslag till universitet
Universitet och högskolor får 3,4 miljarder kronor extra nästa år, totalt 13,6 miljarder kronor de kommande fyra åren. I det ligger bland annat ökade basanslag.
– Om man inte har grundforskning av tillräckligt hög kvalitet kan man säga att det är som att såga av den gren som forskningen sitter på, säger Maria Nilsson, forskningspolitisk talesperson för Liberalerna under pressträffen.
Satsningar görs också på forskningsinfrastruktur och så kallade excellenscentra. Även vetenskapsrådet och forskningsråden får mer pengar.